Beszámoló az elmúlt két hónap eddig feltáratlan magyarveréseirõl Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2008. jnius 21.

Beszámoló az elmúlt két hónap eddig feltáratlan magyarveréseiről

Az Emberi Jogi Központ munkatársai utánajártak két magyarellenes támadásnak, amelynek részleteiről eddig egyik sajtóorgánum sem számolt be.

Az első eset még április utolsó hétvégéjén történt Temerinben, két magyar fiatalt vertek meg. Informátorunk elmondása alapján (aki a sértettek közeli ismerőse) a két magyar fiú a központban haladt, miközben betértek egy gyorsétkezdébe. Az egyiküknek egy kétliteres sörösflakon volt a kezében.

Az étkezdében 6-7 szerb nemzetiségű fiatal álldogált. Egy váratlan pillanatban, kivették a magyar fiú kezéből a sört, és az utcára távoztak. A későbbi sértettek ezután elfogyasztották harapnivalójukat, hiszen nem föltételezték, hogy verekedésbe fullad a történet, viszont amikor kiléptek az utcára és kérték vissza az italukat, a szerb fiatalok megtámadták őket. Miután a 6-7 támadó a két fiút összeverte (többek között üvegekkel is), a közelben levő rendőrök elkapták őket. A támadók állítólag kaptak néhány pofont a rendőrségen, de még az sem riasztotta el őket attól, hogy fenyegessék és szidalmazzák a magyar fiúkat („Megölünk, legyilkolunk benneteket”) .

A súlyosabban sérült magyar fiút még az este bevitték a kórházba, több helyen varrták  a fejbőrét. 

A második általunk dokumentált eset Törökkanizsán, május hó első felében történt. Szintén két magyar fiú volt az áldozat. A két fiatal az egyik legnagyobb – közismerten szerbek által látogatott - szórakozóhely mellett haladt el, miközben magyar zenét hallgattak mobiltelefonon keresztül. Ennek hallatán a szórakozóhelyen levő 4-5 szerb fiatal úgy összeverte a két fiút, hogy az egyikük agyrázkódást kapott. A másik, aki nem szenvedett súlyos sérüléseket, hazakísérte barátját, majd hazafele menet ismét a szórakozóhely előtt haladt el, ekkor újra megverték őt.  Információnk szerint a rendőrség megtalálta a gyanúsítottakat és a feljelentést is megtette.

Az első eset kísértetiesen hasonlít a múlt hétvégén történt temerini támadásra, amelyet a Vajdasági Magyar Demokrata Párt nevében Csorba Béla juttatott el a sajtónak.

Mindkét feltárt esettel és a múlt heti temerini súlyos magyarveréssel kapcsolatban is határozottan követeljük a tettesek példás megbüntetését, továbbá elvárjuk, hogy a rendőrség legyen úrrá a helyzeten, biztosítsa a közbiztonságot Temerinben, Törökkanizsán, Szabadkán és a többi településen is, ha pedig erre nem képes, vonja le a személyi konzekvenciákat.

 Emberi Jogi Központ, Szenttamás

www.humanrightscenter.net

 

Utolsó frissítés ( 2008. jnius 22. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9588402

Online