Ismét magyar fiatalokat vertek Temerinben Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2008. jnius 16.

Ismét magyar fiatalokat vertek Temerinben

(A VMDP Temerini Körzeti Szervezetének közleménye)

A szülőktől kapott információk szerint 2008. június 14-én éjjel egy óra tájban Temerinben minden ok nélkül rajtaütésszerűen megtámadták és súlyosan bántalmazták az utcán békésen közlekedő K. Roland (19 éves) és K. Viktor (18 éves) magyar fiatalokat. Előbbit sörösüveggel leütötték és megrugdosták, olyannyira, hogy az újvidéki kórházban szombaton sürgős műtéti beavatkozásra volt szükség szeme világa megmentésének érdekében. 
Az incidenst követően a tettesek elegáns terepjárójukba vágták magukat, és elmenekültek a helyszínről. Alapos a gyanú, hogy a támadók 25-30 év körüli Staro Đurđevó-i és járeki illetőségű lakosok, noha mindketten tagadják a vádakat. Nem hivatalosan úgy értesültünk, hogy aznap éjjel más kilengést is elkövettek.
Hétfőn Ágoston András, a VMDP elnöke és Csorba Béla, a VMDP körzeti szervezetének elnöke a helyi rendőrségen is tájékozódott az ügyben. Az illetékesek megerősítették a fentieket, s elmondták, hogy az ügy nyomozati szakasza még nem ért véget.
Az eset nyugtalanítja a helyi közvéleményt, annál is inkább, mert hétfőn kezdődött meg a szabálysértési eljárás egy korábbi magyarverés ügyében. Körülbelül egy hónappal ezelőtt egy nagyobb csoport szerbül beszélő rendbontó kötött bele és vert össze brutálisan két békésen közlekedő magyar fiatalt.
Ezek az esetek azt jelzik, hogy a kisebbségellenes támadások környezetünkben nem szűntek meg. Itt volna az ideje felülvizsgálni az eddigi szabálysértési eljárások jogi hátterét, és kompatibilissé tenni az európai gyakorlattal, hiszen az általában enyhe szerbiai büntetéseknek jelenleg szemmel láthatóan nincs visszatartó erejük, és mindaddig nem is lehet, amíg az önvédelmet gyakorló megtámadottat közcsendháborításáért éppúgy megbüntetik, mint az egymásnak falazó, egymást védő, legtöbbször csoportosan garázdálkodó huligánokat.
Csorba Béla
a VMDP temerini körzeti szervezetének elnöke
(Vajdaság Ma, 2008. június 16.)
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 11221578

Online