Osnovan Centar za Ljudska Prava! Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2006. janur 26.

26.01.2006.

Osnovan Centar za Ljudska Prava!

Radionica Civilnog Pokreta koja se bavi sa ljudskim i manjinskim pravima je osnovala Centar za Ljudska Prava, u Srbobranu. Ubrzo će se kancelarija i zvanično otvoriti, trenutno pokušavamo da obezbedimo optimalne tehničke uslove.

Već i prilikom demonstracije u subotici smo naglasili, da za veoma važan delokrug smatramo borbu za punovažnost ljudskih i manjinskih prava vojvođanskih mađara, iz ovoga proizilazi da ćemo upotrebiti sva moguća demokratska sredstva, da bi ova borba bila što uspešnija.

Naravno i Centar za Ljudska Prava služi za ostvarivanje ovih ciljeva. Među glavne delatnosti centra spada pronalaženje i dokumentacija uvreda prava vojvođanskih mađara, aktivno obaveštavanje medija o datom problemu, a planiramo sarađivati i sa međunarodnim organizacijama za ljudska prava. Pored svega toga ćemo, pomoću pravnika, obezbediti besplatne pravne savete i pravna zastupanja građanima mađarske nacionalnosti koji su pretrpeli diskriminaciju zbog nacionalne pripadnosti.

Kao aktivisti ljudskih prava centra, prvenstveno obavljamo terenske poslove, pored aktuelnih dešavanja zauzimamo se i jednom delu već dogođenih atrociteta, ispitujemo razne okolnosti datog slučaja (npr. da li je u predmetu donešena presuda).

Smatramo veoma važnim, da dokumenta dospu do raznih međunarodnih organa za ljudska prava, a pored toga ćemo dokumenta poslati i predstavnicima Evropskog Parlamenta, kao i srpskoj vladi.

Naravno ne plašimo se ni od toga, da se informišemo kod nadležnih organa u vezi pojedinog konflikta etničkog karaktera. Naš način demonstracije protiv uvreda prava će i nadalje biti evropske umnosti, bilo da se radi o postavljanjima plakata, deljenja razne propagande, ili pak o nekim drugim alternativnim rešenjima.

Detaljnije informacije o delatnostima Centra Ljudskih Prava ćemo dati prilikom zvaničnog otvaranja, ali i do tada očekujemo javljanja onih građana, koji su bili izloženi negativnoj diskriminaciji po nacionalnoj osnovi, ili bi znali da izveste o nekom takvom slučaju.

Pored toga srdačno primamo pomoć i savete onih stručnjaka, koji bi mogli na neki način da doprinesu uspešnosti rada centra.

Rudolf Kiš, aktivist
(Kiss Rudolf, aktivista)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7364597

Online