Pretili pokrajinskom zameniku sekretara informisanja Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2006. janur 06.
Magyar Szó, 6.-7.-8. januar 2006.

Pretili pokrajinskom zameniku sekretara informisanja

Poslednjeg dana meseca decembra su smrtonosno zapretili Šandoru Balintu (Bálint Sándor), zameniku sekretara informisanja pokrajine Vojvodine, nekadašnjem glavnom i odgovornom uredniku lista „Magyar Szó”. Slučaj se desio u Novom Sadu, nedaleko od benzinske pumpe u ulici Maksima Gorkog, 31-og decembra, nešto posle 12 (podne) časova. Šandor Balint (Bálint Sándor) je tokom devedesetih godina bio na čelu ovog lista, i misli da je ova pretnja prizvala prošlost, a žestinom prevazišla i tadašnje pretnje.

Za list „Magyar Szó” je izjavio sledeće:

- Toga dana sam kolima, zajedno sa ćerkom, krenuo u centar grada. Kada smo stigli do parkinga zgrade pokrajinske vlade, i tamo (povukavši se u stranu) stali, da mi ćerka izađe iz auta, pored mene se stvorila jedna crvena Opel Corsa (NS-125-885), koja je do tada bila iza mene. Na trenutak je stala, a zatim produžila. Pošto mi je ćerka izašla iz auta, i ja sam krenuo. Crvena Corsa je manevrisala na sledećem ćošku, u sporednoj ulici, sa dunavske strane pokrajinske vlade, počelo mi je biti sumnjivo.

Kada sam skrenuo na ćošku, došla je zamnom, bilo je očigledno da me prati, baš i zbog toga što sam crvenu Corsu zapazio već danima ranije. Na sledećem ćošku sam skrenuo u ulicu Maksima Gorkog, stao kod benzinske pumpe, a pratioc je stao ispred mog auta. Izašao sam iz auta i krenuo prema njegovim kolima, a neobrijan, nemarljiv muškarac u četrdesetim godinama je isto izašao iz auta, i propasno krenuo prema meni.

Najnormalnijim tonom sam upitao: „Izvolite, koji je problem?”. A muškarac je odjednom počeo pretiti: „Nemoj misliti da si nezapažen, snimljen si sa svojim šmekerima, i videćeš, kad ti odleti glava.”

Mirno sam mu saopštio, da me je sigurno pobrkao sa nekim, jer ja nemam niti biznisne niti nikakve druge poslove. Muškarac je nastavio pretiti: „Nemoj misliti da ćeš se izvući, ima da te sredimo. Kad ti odleti glava, onda ćeš videti da te ne brkam ni sa kim.” Ponovno sam upitao, mogu li znati o čemu se radi, ali je on i nadalje nastavio da preti, a kad sam razlučio ruke i rekao da nemam pojma o čemu se radi, on je seo u svoju Corsu i otišao.

Preneraženo sam zapisao registarski broj automobila, i krenuo prema svom stanu, koji se nalazio na stotinak metara. Stigavši kući, o dešavanjima sam obavestio rukovodioce SVM, Jožefa Kasu (Kasza József), Zoltana Bunjika (Bunyik Zoltán), Šandora Egerešija (Egeresi Sándor), dr. Tamaša Korheca (dr. Korhecz Tamás), i pokrajinskog sekretara informisanja, Milorada Đurića. U toku popodneva sam podneo prijavu slučaja na novosadskoj policijskoj stanici u Radničkoj ulici. Nakon što sam stigao kući, zamenik šefa policije, kod koga sam podneo prijavu me je pozvao, i saopštio mi je da su pronašli muškarca koji mi je pretio, i on tvrdi da sam iznenadno zakočio pred njim kod semafora. Navodno ga je to iznerviralo, i zbog toga je pretio….

Predstavnik novosadske policije je izjavio, da se sa slučajem bave i islednici, i da će povodom događaja još danas (Subota) izdati zvanično saopštenje.

Protiv pretnje članu SVM, južno – bačka i sremska organizacija stranke se u saopštenju protivila, i najstrožije osudila događaje, i zahtevala od nadležnih organa, da pod hitno reflektiraju na pozadinu ovog incidenta.

Zahtevaju da se krivac što pre zakonski podnese odgovornosti, jer bi u protivnom mogli početi ponovni ispadi, koji bi mogli imati i teže posledice.

B.S. (Sz.B)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7364529

Online