Törökbecse - Új Becse? Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. december 29.
Vajdaság Ma, 29. decembar 2005.

Törökbecse – „Új Becse”?

Slična situacija se dešava u Novom Bečeju, kao od nedavno ozvaničene vesti o problemima oko srbobranske meštanske table. Do današnjeg dana se vodi polemika oko postavljanja dvojezičnih naziva meštanskih tabli. Aktivisti Civilnog Pokreta su posetili Novi Bečej, da provere šta sprečava nadležne organe da se postave dvojezične meštanske table. U opštinskom odboru nas je primio gradonačelnik Aca T. Đukičin, rekavši da je najveći problem u tome što je opštinski statut, pošto nije u skladu sa zakonom, ne dozvoljava da se i na mađarskom jeziku ispiše ime naselja. „Ja sam predložio da se izvrše izmene u opštinskom pravilniku, u kome sam nagovestio da mađarski naziv Novog Bečeja bude istaknut na tablama, ali opštinsko veće se sa time nije složilo. Najveći broj poslanika ne podržava ime „Törökbecse”, jer to pobuđuje loša osećanja u srpskom življu, podseća na tursku opsadu većinsku naciju” – rekao je gradonačelnik.

Posle posećivanja gradonačelniku aktivisti su potražili Ferenca Erdmana (Erdmann Ferenc), poslanika lokalne DZVM, koji je osvetlio one nejasnoće, koje od gradonačelnika nismo čuli. „Jednostavno je reč o tome da niko neće da se postave dvojezične meštanske table. Ni gradonačelnik, a ni poslanici. I gospodin gradonačelnik se pokriva sa statutom, ali ustvari ni njemu nije do toga da se natpis i na mađarskom jeziku pojavi na tablama. Kada je trebalo da se glasa o modifikaciji pravilnika, „za” je glasalo samo četiri pripadnika DZVM i jedan pripadnik SVM, čak i mađari „ligaši” su glasali protiv. Ustvari je kamuflaža cela ova priča o modifikaciji pravilnika, trebalo bi jednostavno samo da se upotrebi zakon, slično kao u slučaju opštine Srbobran, i taj problem bi se odmah rešio” – kaže Ferenc Erdman.

U nastavku je poslanik lokalne DZVM aktivistima Civilnog Pokreta izjavio i to da bi poslanici Demokratske Stranke raspisali referendum po tom pitanju, ali koliko se zna već je poslato pismo Nacionalnom Savetu Mađara (Magyar Nemzeti Tanács), sa zahtevom da umesto tradicionalnog naziva „Törökbecse”, mesto dobije mađarski naziv „Új Becse” (prevod za Novi Bečej). Ovo zalaganje očigledno nije donela želja za tolerancijom.

Na kraju razgovora, Ferenc Erdman je dodao, da problem nije isključivo samo sa meštanskim tablama, nego da se negativna diskriminacija oseća i na drugim područjima života. U gradskoj biblioteci i u policijskoj stanici nema radnika / osoblja mađarske nacionalnosti, a u drugim društvenim zajednicama samo minimalno, nazivi ulica nisu ispisani na mađarskom jeziku, dvojezični pečat ustvari postoji u Skupštini Opštine, ali se nalazi u fijoci gradonačelnika, a on ne dozvoljava njegovo korišćenje. -„I uprkos svemu tome ja se nadam da će nadležni organi u nekom normalnom vremenskom roku promeniti stavove po tim pitanjima, i da će sve učiniti da građani opštine mađarske nacionalnosti ne budu više izloženi negativnoj diskriminaciji” – naglašava Ferenc Erdman.

Civilni Pokret

/Civil Mozgalom/

Utolsó frissítés ( 2008. mjus 31. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7364889

Online