Temerinski sluèaj-razgovor sa rodbinom Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. december 12.

Temerinski slučaj-razgovor sa rodbinom

Aktivisti Civilnog Pokreta su nedavno posetili roditelje na ukupno 61 godinu osuđenih mladića iz Temerina. Na razgovoru je bio prisutan otac, deda i strina Arpada Horvata (Horváth Árpád), i stric Žolta Ileša (Illés Zsolt).

Civilni Pokret (CP): Donešena je presuda na drugom stepenu, koja se nije nimalo promenila u odnosu na prvi stepen...

Otac Arpada Horvata : Ovaj slučaj ne može da se reši unutar ove države, ako su želeli da reše na pravedan način, ne bi ostavili ovoliko i na drugom stepenu, već bi skinuli od kazne.

Isto to je i išlo na drugi stepen, što je bilo i na prvom stepenu. Nekom je to bio u interesu da ne bude promene. Šta je bio cilj toga?

Cilj je bio da se momci što više kazne, jer su oni potukli jednog srba.

Ceo ovaj proces je absurdan, što su oni dali kaznu, i kako je istraga protekla.

Već su i ovde u Temerinskoj policijskoj stanici dobili nekoliko šamara, taj detektiv je ih šamarao, a zatim su sastavili scenario slučaja i izbacili to u medije.

Sa njima petoricom advokat je razgovarao dva minuta na hodniku, pa ponovo udaranje, pa samica. Ko sme u ovakvim okolnostima da priča. Scenario je već bio gotov.

CP: Šta se dogodilo te večeri? Šta znate o oštećenom?

Otac Arpada Horvata: Potukli su već i mađara, i nije bilo ničega, sad se ovako desilo da su mađari potukli srba, ali ne zato što je on srbin, nego zato što ih je isprovocirao. Ovo lice-koga su potukli-je najverovatnije bio diler droge, koji je donosio drogu u Temerin.

U jednoj krčmi su se zadržavali distributeri droge, a za to je znala i policija već šest godina.

To lice je već u krčmi počeo provocirati mlade, psovao im majku, devojke su ga nekoliko puta ošamarale, ali on nije odustajao, maltretirao je devojke, zatim skinuo i pantalone.

Laslo (László) stric Žolta Ileša: Zoran Petrović (oštećeni:CP) je šest godina prodavao ovde drogu u Temerinu. Policija je jako dobro znala za to, i ako to dopušta to znači da su u vezi sa njim. Koliko porodica je on upropastio za to vreme?

Momci su krivi za to što su ga potukli, ali neka ih ne osude za to, što nisu učinili.

Petrović kaže da se ne seća ničega. Ako mene ošamara neko, i ako padnem, sutra ću ga prepoznati. Petrović se ne seća nikoga, niti tvrdi da ga je neko od momaka udario. Iz kog razloga donese sud pravosnažnu odluku, osudi mlade na deset-petnaest godina, kad oštećeni kaže da ga nisu udarili!?

Sudija pita oštećenog jesu li ga udarili?! On kaže da ne! Dobro-kaže sudija-onda ti dobiješ 15, ti 11 i po, ti 10 godina kazne...

Dokaz o ovom slučaju ne postoji.

CP: Jesu li videli prolaznici Petrovića tog jutra? U kakvom su ga stanju našli?

Otac Arpada Horvata: Jedan stanovnik je još i pitao plicajca, ko je taj mladić, a policajac ga je tačno imenovao. Stanovnici koji su ga pronašli, rekli su da štap nije bio u anusu oštećenog, nego da je to snimljeno na travi pored oštećenog, koji je bio pri sebi i jaukao je.

Još su i spominjali gvozdenu cev, sa kojim su navodno zadali oštećenom dvadeset pet udaraca, i da su ga letvom udarali, koji su ujutro našli policajci u obližnjem vrtu.

Strina Arpada Horvata: S tom snagom, mogli su naći dokazne materijale i pet-šest kuća dalje od mesta događaja.

CP: Tog dana su došli policajci da privedu vaše sinove zbog sumnje pokušaja ubistva?

Otac Arpada Horvata: Došli su u subotu pre podne, 26-og jula, između 10 i 11 sati. Nisu rekli zašto, samo su rekli da treba da pođu sa njima. Zatim su ih vratili posle sat vremena, ali samo na toliko, da prikupe odeću u kojem su bili te noći.

Zatim su ih vratili u stanicu. Sad su rekli momci da je priznanje izvučeno iz njih tukanjem. Kad su ih odneli a zatvor u Novom Sadu, tukli su ih više dana. Mog sina su sedmorica-osmorica tukla, vukli su ga držeći za kosu kao manijaci, udarali su mu oko.

Deda Arpada Horvata: Četiri dana je bio u samici, bez wc papira, bez ičega.

Otac Arpada Horvata: U prvim danima svakog od njih su jako potukli, mom sinu je kičma toliko bila oduzeta, da mu je i noga blokirala.

Direktor zatvora je priznao da su prekoračili svoj delokrug čuvari zatvora, kad su tukli mladiće, ali da ne brinemo, on je stavio njih pod sankcije.

(kakve sankcije?jesu li pokrenuli krivični postupak protiv njih?- CP)

CP: Kakve ste protivrečnosti primetili kod slučaja?

Otac Arpada Horvata: Puno toga je protivrečno, i nama, i ostalima.

Naprimer uzorci krvi, što su vadili u Temerinu.

Iz ovih uzoraka su trebali ustanoviti, da su momci bili jako pijani-međutim oni su iskazali nula promila alkohola u uzorku krvi. Ne razumemo kako su to mogli, kad su momci bili toliko pijani?!

Još je i tog dana bio jako pijan moj sin, kad je policajac dolazio.

Ko je nosio dalje uzorke krvi iz Temerina? I ako već postoji uzorak krvi, zašto su još dva puta otišli u zatvor, i uzeli im ponovo uzorke krvi? Tamo su izmenili uzorke! Ovo samo predpostavljamo, ali ako postoji originalni uzorak, i ako je to smrznut, mogu pokazati da je to originalni?!

Laslo : Druga stvar je štap, o kojem tvrde da su ga nabili u anus oštećenom. Ako nađu jedan ovakav štap, što je dokazni materijal, to odmah premažu i uzmu otiske prstiju. Ovi otisci prstiju ne postoje. Pa gde su otisci prstiju?

Ako je posao istražne sudije da ustanovi otiske prstiju, zašto nije obavio svoj posao? Pored toga, još kažu da je oštećenom slomljena vilica-pa gde je onda rentgenski snimak toga?! Oštećenog smo posetili u bolnici, normalno je pričao.

Otac Arpada Horvata: Lekar je rekao da je čuo za štap, ali da ga nije video, samo je operisao oštećenog.

Strina Arpada Horvata: Petrovića su našli posle 6 sati ujutru, a na klinici su ga preuzeli u Novom Sadu oko 9 sati. Pa gde je bio oštećeni nepunih 3 sata, sa teškim telesnim povredama?! Mi smo izmerili: hitna kola sa rotacijom mogu stići iz Temerina u Novi Sad za 12 minuta!

Deda Arpada Horvata: Mi smo bili u bolnici pet dana posle događaja, i na oštećenom se nije videlo da mu je bila slomjena vilica. Normalno je pričao sa nama.

Za ručak je konzumirao testeninu sa sirom. Ja verujem, da onome kome polome vilicu, ne priča kao ja sada, naročito nekoliko dana posle navodnog preloma vilice.

Strina Arpada Horvata: Kad smo ga pitali šta bi želeo popiti, tražio je kolu.

Deda Arpada Horvata: Ja sam išao dole, da mu kupim kolu. Na kraju naše posete je rekao da se on ne ljuti na momke, rekao je da sve to čini „luda pijana glava”.

CP: Na sudu su uzeli u obzir ove okolnosti? tj. ove protivrečnosti?

Otac Arpada Horvata: Ništa nisu uzeli u obzir na sudu. Samo su listali dokumente. Advokate smo dobili preko sudstva, koje finansira država.

Advokati dosad nisu ništa uradili. Takvi su, kao da je njima vlada ili neko drugi

naredio, da ne učine ništa u korist naše dece.

Kad je advokatu istekao mandat, on je rekao, da možemo platiti i suvim zlatom, on neće nas zastupati, ionako ne možemo ništa postići.

Ovo su bili upravljani advokati, kojima nije bio cilj, da zaštite našu decu.

Sutkinja kod žalbe nije uzela u obzir mnoštvo materijala, samo je bacala u stranu dokumente, da ovo nije zanimljivo, ovo ćemo preskočiti, itd...

Tako je namešteno, da su naša deca svirepo i brutalno napali jednog 38-godišnjeg mladića, koji je mirno šetao na ulici.

Štaviše, na bazi asocijacije, sutkinja je izjavila da sličan slučaj ovome, postoji i u knjizi Branka Čopića, gde su u vreme otomanskog imperijuma, turci nabijale srbe na kolac.

Moj sin je prestudirao knjige zakona, i prema tome je napisao svoju žalbu-na to je sutkinja nazvala njega ludim, i postavila pitanje, kako on dolazi do toga, da piše ovakve stvari!?

CP: Mogli ste pričati na mađarskom jeziku u zatvoru?

Otac Arpada Horvata: Nisam hteo posle ovih da insistiram da pričamo mađarski, nekoliko reči sam rekao, ali su me opomenuli da pričam srpski, da i oni razumeju šta kažem. Video sam da dete ima problema sa kičmom, i opšte zdravstveno stanje mu se pogoršalo, te nisam hteo da bude još većih problema.

CP: Čuli smo da ste dobijali preteće poruke...

Dobijali su momci preteće poruke, više puta. Imamo i kopije ovih pisama* .

CP: U mediji negde spominju crni auto, koji se zadržavao te večeri u okolini pijace...Kako je to bilo?

Otac Arpada Horvata: Pa da, mnogi su videli crna kola, u blizini pijace.

Ko je bio u tom autu, šta je bio u tom autu, to ne znamo. Sledeći dan su već tri crna kola tražila momke u okolini, tamo su se raspitavali u okolini krčme, tri crna Audija. Navodno –kako smo čuli- nisu ni table imali. Čuli smo i to da je iz Novog Sada krenula veća srpska masa, osvetiti se na Temerinskim mađarima.

Krčmu su zatvorili već sledećeg dana, za kratko vreme su i objekat prodali.

Tragovi su nestali.

15. Novembar. 2005.

*Tekst pretećih poruka:

Horvat Arpad (19)

Svinjo,

Platićeš nam zbog našeg brata Zorana Petrovića. Nećeš se izvući. Ti si mađarska i ustaška svinja, uništićemo te, dok ne progovoriš pravu istinu. Čekamo te da izađeš iz Istražnog zatvora. Ne možeš nam pobeći.

„Srpska oslobodilačka armija”

Mariaš Ištvan (21) Temerin

Pederu mađarski,

Platićeš uskoro ti i tvoji kompanjoni koji unakaziše našeg srpskog pravoslavnog sina Zorana Petrovića. Mađarski pederu, nećeš izbeći zasluženu kaznu. Zapamti pederu da si u Srbiji a ne u Mađarskoj pederskoj zemlji. Neće ti pomoći ni ustaša Čanak, ni mađarska svinja Jožef Kasa, taj lopov, izdajica.

Prljavo mađarsko govno, i mi verujemo u Boga, verujemo u Srbiju. Verujemo u Božju pravdu, verujemo da mađare prebijemo, unakazimo i likvidiramo.

Jebo vas Šandor Petefi, smradovi mađarski. Sve vas treba pobiti i Vojvodinu od govana mađara očistiti.

Nemoj da se kaješ, jer nam ne možeš pobeći, mi ćemo vas mađare, pedere kurve na kolac i kurac ..?..oći (zaboći?). Osvetićemo našeg brata Zorana, dok ne kažeš istinu.

Tebe pratimo i čekamo da izađeš iz Istražnog zatvora. Ljudi naši kontrolišu Temerin. Progovori pravu istinu da ne umreš u najtežim mukama. Sa nama nema šale mađarski pederu. Mi se ne šalimo.

„Srpska oslobodilačka armija
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7364828

Online