Tragikomedija u Novom Kne¾evcu? Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. december 03.
Magyar Szó, 3.-4. decembar 2005.

Tragikomedija u Novom Kneževcu?

Počiniocima uslovni gubitak slobode - Posle godine i po’ ponovno na dnevnom redu prošlogodišnja tuča

SVM je početkom nedelje u kratkom obaveštenju saopštilo, da je na sednici 24. novembra Sud doneo presudu u predmetu tuče u Novom Kneževcu 31. maja 2004. godine.

U kaznenom postupku protiv Branislava Bajića i njegovih saučesnika su počinioce proglasili krivima, jer su naneli lakše telesne povrede ozleđenima: Stevanu Rakazovu, Otu Agoštonu (Ágoston Ottó), Kristijanu Racu (Rác Krisztián), Ferencu Agoštonu (Ágoston Ferenc), Gaboru Totu (Tót Gábor), Atili Bartušu (Bartus Attila), Norbertu Šiliju (Süli Norbert), Tamašu Pauliku (Paulik Tamás) i Zoltanu Šaringeru (Sáringer Zoltán).

„Sudsko veće opštinskog suda Novog Kneževca je proglasilo presudu, i po njoj osudilo ih na uslovni gubitak slobode. Branislav Bajić je dobio 5 meseci zatvora, čije izvršenje je odloženo na 2 godine, a Petar Vuković, Milan Lazarević, Veber Sebastijan i Fazekaš Andrej su dobili po 6 meseci zatvora, ali i njihovo izvršenje je odloženo na 2 godine” – stoji u izveštaju SVM.

Događaj se, kao što se vidi iz izveštaja, desio pre godinu i po’ dana. Prošle godine 31. maja uveče grupa mađarskih omladinaca su u iznajmljenom lokalu organizovali zabavu u zatvorenom krugu. Pošto na zabavu nisu hteli da puste dve osobe iz neke druge grupe, oni su se preteći udaljili, a zatim se vratili sa većom grupom – sa troje automobila – i počeli tući tamo prisutne. Prema izjavi očevidaca osam prebijenih mladića su odneti u lokalnu bolnicu, čak su nekoliko njih prebačeni u senćansku bolnicu, dok je jedan dečko u nesvesnom stanju prebačen u Novi Sad.

U meštanskim medijima i široj okolini je tada ovaj slučaj pokrenuo veliku prepirku da je ovo grubo randaliranje neobuzdane omladine, ili su pak ozleđeni bili izloženi kao žrtve takozvanih „tučenja mađara”. Baš povodom toga je i Jožef Kasa (Kasza József), predsednik SVM bio na licu mesta, da bi se lično uverio o događajima.

Iako su se čula razna mišljenja, pa tako na kraju akcenat nije bio na brutalnom nasilju (na nacionalnoj osnovi), SVM je ipak ponudila pravnu pomoć, a potom i pružila ozleđenim momcima i njihovim roditeljima.

Sada je doneta jedna presuda.

Gabriela Agošton (Ágoston Gabriella), koja je prihvatila da bude pravni zastupnik, i sama je nedavno pretrpela užasne šokove, momentalno je u bolnici.

U toku našeg telefonskog razgovora je rekla, da je upoznata sa presudom, ali ne zna više da kaže o predmetu, jer nije uspela da zastupa slučaj ove omladine iz Novog Kneževca.

Njena saradnica je na pitanje jednog roditelja odgovorila, da joj još nije uručena presuda.

„Osetio sam ja, da stvari neće glatko ići, ali nisam mogao ni pretpostaviti da će od svega ovoga napraviti tragikomediju” – ogorčeno je rekao Ferenc Agošton (Ágoston Ferenc), otac jednog ozleđenog. Neprestano je govorio, dok je u međuvremenu izložio na sto fotografije koje su snimljene posle napada, zapisnike, lekarske nalaze, sudske pozive….

Kao što se ispostavilo, oni nisu znali za glavnu raspravu, jer su ozleđeni (po njegovom saznanju) ranije pozvani samo kao svedoci.

„Te večeri je moj sin drugi put u svom životu izašao u grad” – prisećao se tužnih događaja od pre godinu i po’ dana. „On je miran, zatvoren dečko. Ipak su ga prebijenog i krvavog odvezli u bolnicu. Tu su mu svi nalazi: neozleđena vilica mu je oštećena, dva zuba su mu napukla. Drugi momak je dobio potres mozga. Gazili su ih, šutirali, izvukli na put, ispred prolazećih automobila. Baš zbog toga nam nije jasno zašto se ovo uvelo kao lakša telesna povreda. Ostale porodice ćute. Kada je u Subotici boravila Pravna Delegacija Evropskog Parlamenta, samo je moj sin otišao na saslušanje.”

Šta može biti uzrok ovog ćutanja? Možemo samo nagađati. Nezaposlenost je velika i u Novom Kneževcu, teška je svakodnevnica. Konfrontacija može prouzrokovati samo još veće probleme, pa ljudi stoga bolje ćute. Veliki, možda i preveliki odjek je dobio taj Novo Kneževački slučaj u medijima, pa su možda baš zbog toga ozleđeni ućutali. Ni Ferenc Agošton (Ágoston Ferenc) nije oduševljen sa javnošću, ali ih se ni ne boji. On neće ništa drugo, samo istinu, za nedužnu i teško napadnutu decu. Da se ubuduće nikad ništa slično ne ponovi. Ni u Novom Kneževcu, a ni drugde.

1. Po ovim fotodokumentima ozleđeni omladinci nisu pretrpeli samo lakše telesne povrede , 2. Stevan Rakazov je tada nedeljama ležao u bolnici, 3. Ferenc Agošton (Ágoston Ferenc) traži samo istinu ozleđenih, 4. Hrpa fotografija, zapisnika, sudskih poziva…


Magdolna Miškolci

(MISKOLCI Magdolna)

Utolsó frissítés ( 2008. mjus 31. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7364549

Online