Demonstracija u srpskom fokusu Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. oktber 18.

Vajdaság Ma, 18. oktobar 2005.

Demonstracija u srpskom fokusu

Demonstranti su otpevali mađarsku Himnu – ističe u trostranom naslovu novosadski srpski dnevni list „Građanski List”, u izveštaju o vikendom održanoj subotičkoj demonstraciji, a već sama činjenica da ovo samo po sebi nalazi kao senzaciju, izjave političara ne smatra autentičnim, da je sve u redu, demonstracija nema stvarnih razloga, tojest sumnjive namere se povlače iza nje.

Čak se ni najstariji ne sećaju da se ova molitva ikada dala čuti na glavnom trgu subotice, ispred gradske kuće. Ali je srpski list u naslovu samo hteo podupreti ono, što su drugi srpski listovi i političari izrekli: U subotici su se okupili extremisti. List „manjim incidentom” naziva situaciju kada je jedan srpski muškarac sa sledećim rečima prišao predsedniku Demokratske Stranke Vojvođanskih Mađara (Vajdasági Magyar Demokrata Párt), Andrašu Agoštonu (Ágoston András): „Kako vas nije sramota ovako nešto uraditi, kada vas niko ne dira.”

Inače zadnja polovina rečenice je vodeći motiv najmasovnijim reakcijama. Čak je i u jednoj televizijskoj emisiji jedan prisutan srbin morao opomenuti drugog, koji je objašnjavao da nigde na svetu manjine nemaju ovakva prava. I da je im je to zahvalnost. Tekst je poznat, čuli smo to i na drugim jezicima u regiji, ali ovde i sada – kada dokumentaciju dvesta etničkih incidenata možemo položiti na sto – nikada nije zvučalo grotesknije.

Druga optužba – kojom su pokušavali upropastiti demonstraciju – je bila „jednonacionalna” kvalifikacija, koju čak i vojvođanski političar Nenad Čanak tu i tamo koristi kao svoju nacionalističku sinonimu, ali zaboravljaju da je zato, i samo zbog toga bila „jednonacionalna” – ako je to uopšte problem -, jer pozvani srpski gosti, koji su mogli dići glas za toleranciju, nisu došli.

Po mišljenju radikalaca – koji pretpostavljaju varku – događaji se dešavaju po veoma vrednom scenariju: odluka Evropskog Parlamenta je donešena kada se Srbiji otvorio put prema Evropskoj Uniji.

Šandor Pal (Páll Sándor), predsednik Demokratske Zajednice Vojvođanskih Mađara (Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége) je za BBC izjavio: već petnaest godina protiv mađara traje vođenje psihološkog rata niskog intenziteta, a organi vlasti ne preduzimaju ništa.

Naveo je više primera na to da građane razlikuju po nacionalnoj osnovi. Jedan poznat primer: incidenti koje prouzrokuju osobe srpske naconalnosti, puštene su na slobodu, dok mađari (pripadnici manjina) dobijaju drakonske kazne, više i teže nego ratni zločinci, koje ministar prati u Hag.

Mi ne internacionalizujemo pitanje Vojvodine, to je srpska – srpska-stvar, nego pitanje mađara. To ustvari nije unutrašnja stvar. „Ne kažem da krv teče u potocima, ali svakodnevno negde diraju nekoga, uvređuju, ponizuju, tuku, zabranjuju mu da priča na mađarskom jeziku… Izgleda, da je mađarima toga dosta”, rekao je Pal (Páll).

Imre Šebešćen (Sebestyén Imre)
Magyar Nemzet

Utolsó frissítés ( 2008. mjus 31. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7364427

Online