Govor ®olta Beèeija ( ENP-ED ) na plenarnoj sednici o Vojvodini Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. szeptember 29.

Govor Žolta Bečeija ( ENP-ED ) na plenarnoj sednici o Vojvodini

29. septembar 2005.
Štrasburg (Strasbourg)
/ceo tekst/

U našem parlamentu je posle manjih prepirki nastala potpuna sloga, da ponovno i sada moramo dići glas u interesu Vojvodine.

Ovde nije reč o svađi dvoje naroda ili grupa, nego o teškim serijalima napada protiv drevnih, nedoseljenih nacionalnih grupa, prvenstveno mađara.

Ove grupe su povrh svega jedna nacija Evropske Unije, odnosno organski delovi budućih nacija – rumunske, hrvatske - Evropske Unije. Njihovu zaštitu priznaju i evropski osnovni ugovori, pa tako se na njih odnosi i evropska solidarnost.

Evropsku Uniju vređa, ako jednim od zvaničnih jezika ne može govoriti bez fizičkih incidenata bilo na ulici ili sa posetiocima u zatvoru.

S druge strane ove grupe nacija bi želele mirnim, političkim sredstvima postići svoje ciljeve.

Istina je, da ovaj mir na Balkanu po iskustvima ne donosi takav rezultat i ne izaziva toliku pažnju, kao upotreba oružja. Unija – ako želi da izbegne svoje greške iz prve polovine devedesetih godina -, ne sme podsticati kažnjavanje nezaštićenih.

Kao što to i nagoveštena odluka sadrži, u Vojvodini – koja je nažalost izgubila autonomiju, i na neobjašnjiv način nije je mogla povratiti ni posle pet godina od pada Miloševića, iako je ta ista autonomija bila uspešna pre 1989-e godine -, to znači da u Vojvodini fali veći deo normalnih uslova državnih prava. Zbog toga se danas ne podudaraju izveštaji zvaničnih organa o sve težim incidetima, od toga što su ozleđeni – pomoću civilne sfere – prinuđeni registrovati. Iz raznih slučajeva ljudskih prava smo naučili, da je najvažnije to, da ljudi koji pretrpe napad, kako reaguju na sve te događaje, a ne to, kako to shvataju oni zvanični organi koji su izgubili svo poverenje manjinskih nacija.

Po donešenoj odluci sada već koristeći političko – unijsku odgovornost koju sam sastavio u februaru, ne samo Evropski Parlament, nego i Briselski Odbor i Savet mora preduzeti odgovarajuće mere, reakcijskim putem treba dati do znanja srpskoj vladi: ovo i ovako ne može da se nastavi.

Po tom pitanju sam predložio, da glavni poslanik spoljne politike najozbiljnije razmotri incidente u Vojvodini, sa razlogom da englesko predsedništvo konačno pokušava da vidi istinu, a neka i Odbor zatraži osnove državnih prava od srba, ne samo na papiru, nego i u stvarnosti. Odgovornost unijskih organa je velika i u tome, da zbog nekoliko izuzetnih i ličnih događaja poverujemo da postoji i pozitivan smer. Ne, umesto toga svakim težim slučajem primorimo da u Srbiji imaju budućnost i drevne, ne – srpsko nacionalne nacije.

Lažna poruka bi bila ta, da nagradno podignemo unijska novčana sredstva, da jednostrano otvorimo naše agrarne pijace, ili da poreknemo svoje principe i započnemo bez ikakvih opomena partnerske dogovore.

Nemojmo dozvoliti da nas zanesu izveštaji koji su nam samo na papiru dostavljeni, nego operimo sa lica krv naših naroda, i sprečimo da to ponovo pljusne. Sporazum koji je donet naspram agresivnih nastupanja, dosad se uvek pretvorio u tragediju, naročito na Balkanu.

Dr. Žolt Bečei
(Dr. Becsey Zsolt)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7364794

Online