Izjava protesta Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. szeptember 27.

Magyar Szó, 27. septembar 2005.

Izjava protesta

Pokret „64 županije” (HVIM) protestuje zbog ubistva u kanjiži

Članovi pokreta „64 županije” (HVIM) su zgranuto i veoma skandalozno primili obaveštenje o tome da je 41-ogodišnji Goran Čijović (Stijović-napomena urednika) iz Srpskog Krstura hladnokrvno ubio 33-ogodišnjeg Jožefa Šarnjaija (Sarnyai József) iz kanjiže. Pogotovo je bitno, da su – kako smo dobili informaciju od našeg odeljka u kanjiži – tamo do sada ljudi živeli mirno, i pretežno su u tom gradu živeli mađari. Prilikom ubistva ispred gostione West (Bounti-napomena urednika), napadač srpske nacionalnosti je takoreći pogubio muškarca mađarske nacionalniosti, jer ga je prvo sa više pucnja položio, a zatim mu je izbliza pucao u glavu.

Naš pokret smatra da je držanje sadašnjeg gradonačelnika, Karolja Kermecija (Körmöci Károly) neodgovorno i plašljivo, jer je po njegovim rečima žrtva odgovorna za tragediju. Kada u ovoj uzavrloj situaciji jedan muškarac srpske nacionalnosti sa oružjem putuje u jedno skoro skroz mađarsko naselje, ne možemo izostaviti mogućnost etničkog, odnosno nacionalističkog povoda.

Ako jednog mađara napadnu srbi, onda se ne može braniti ni golim rukama, jer će ga možda upucati?? Otežavajuća okolnost je da je kako saznajemo srpski ubica „izbeglica sa Kosova”, koji je ranije bio član policije koji su vršili etnička čišćenja na Kosovu.

Sa ovim ubistvom je začeta jedna nova strofa u događajima atrociteta vojvođanskih mađara. Pokret „64 županije” (HVIM) će informisati nadležne internacionalne forume, organizacije za ljudska prava, Evropski Parlament, a i ubuduće ćemo sve odlučnije zahtevati prisutnost internacionalnih posmatrača u Vojvodini, i postavljanje etničko srazmernih građanskih posmatrača!

Ujedno dajemo do znanja, da je naš pokret bio među prvima koji su se pridružili toj subotičkoj demonstraciji 15-og oktobra, gde ćemo dignuti glas protiv sve učestalijih i brutalnijih mađarskih atrociteta.

Predsedništvo pokreta „64 županije” (HVIM)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7364519

Online