Incident u Subotici: Napali - provocirali maðarske gimnazijalce Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. szeptember 16.

Vajdaság Ma, 16. septembar 2005.

Incident u Subotici: Napali - provocirali mađarske gimnazijalce

Policija podnela prijavu protiv počinioca

Pre nekoliko dana je došlo do tuče u jednoj subotičkoj gimnaziji. Počinioci su momci srpske, a žrtva mađarske nacionalnosti. No mišljenja se dosta razlikuju po pitanju da li je incident imao etnički odnos. Kako piše list „Magyar Szó”, V.S. (S. V.), učenik završnog razreda mađarskog odeljenja subotičke gimnazije Svetozar Marković, na hodniku škole je dobio takav udarac ispod oka, da je završio na očnom odeljenju subotičke bolnice.

Slučaj se desio u sredu poslepodne nešto posle 16 časova: po nekim svedocima dvojica nepoznatih momaka – najverovatnije učenici neke druge srednje škole – su namerom svađe ispred kabineta hemije (koji se nalazi desno od glavnog ulaza), gde su mađarski gimnazijalci četvrtog razreda čekali da počne čas, jednom oduzeli svesku, drugog gurnuli, dok je V.S. (S. V.) primio toliki udarac na delu ispod oka, da mu se pokidao suzni kanal.

Eventualno danas ili sutra može napustiti bolnicu, srećom neće morati da ga prevezu na lečenje u Beograd, kao što je prethodno bilo reči o tome.

Razlikuju se mišljenja o tome da li se radi o fizičkom napadu na nacionalnoj osnovi. Po nekim svedocima dvojica srpskih „svraćenika” su prošli pored učenika srpskog razreda, ali su počeli svađu samo sa ponekim učenicima mađarskog razreda, koji su međusobno razgovarajući čekali da počne čas hemije. Po rečima nekih drugih osoba je žrtva u datoj situaciji mogla biti bilo koje nacionalnosti, da je bila u tom trenutku na licu mesta.

Po mišljenju Veselina Jeftića, direktora gimnazije slučaj nije bio na etničkoj osnovi. Kako je on obavešten u sredu između 16 i 16:15 časova posle kratke polemike je došlo do oduzimanja sveske, A.P. (P. Á.) je dobio šamar, a V.S. - a (S. V.) su udarili ispod oka, a zatim su dvojica nepoznatih munjevito pobegli iz škole.

Zamenica direktora Klara Milojević (Milojević Klára) je tada bila dežurna, i ona je veoma brzo i odlučno preduzela mere: prvo je pozvala hitnu pomoć, zatim policiju. Kako je direktor izjavio: policija je nastupila energično, i u toku noći pronašla dvojicu počinioca, i protiv njih pokrenula krivičnu prijavu.

Po mišljenju Veselina Jeftića ta dva momka su bili spremni da se posvađaju sa bilo kime, sa učenicima bilo koje nacionalnosti, jer su najverovatnije samo hteli da se svađaju, a bilo im je svejedno sa kime.

 
< Előző

Számláló

Látogatók: 7364883

Online