Magyarellenes támadások Péterrévén Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. augusztus 10.

2007. augusztus 10.

Magyarellenes támadások Péterrévén

Szerb menekültek gyerekeinek egy csoportja fél éve terrorizálja a helyi magyar fiatalokat

Miközben Jelko Kacin, az Európa Parlament szlovén képviselője, a szerbiai emberi és kisebbségi jogokról készülő jelentés beterjesztője a minap arról nyilatkozott az Újvidéki Televíziónak, hogy a Vajdaságban jobban érvényesülnek a kisebbségi jogok, mint korában, a Tisza menti településről, Péterrévéről arról érkezett hír, hogy az ott élő magyar fiatalokat már fél éve zaklatja egy vaskos rendőrségi dossziéval rendelkező szerb fiatalokból álló csoport. Ebben a csoportban a délszláv térségben dúlt háborúk időszakában idemenekült szerb szülők gyerekei a hangadók. Van köztük olyan is, akinek az édesapja ma Óbecsén aktív rendőr.
Eddig több mint 20 magyar fiatalt vertek, vagy aláztak meg. Volt akit arra kényszerítettek, hogy a szerb himnuszt vagy valamelyik szerb dalt énekelje hangosan. Ha a magyar gyerekek nem tudták a szöveget, vagy nem vállalták a szerb nyelven történő éneklést, felpofozták őket és néhány nap haladékot kapták, hogy megtanulják a szerb dalok szövegét.
A csoport rendre magyar fiatalok szemelt ki. Szórakozóhelyekre rontott be, ahol verekedést provokált ki. Volt, akinek a lábába vágtak kést, másnak a nyakához helyeztek vágóeszközt. Közben verbális szitkozódás zajlott a magyarok kárára, gyakran életveszélyes fenyegetéssel párosult a szitokáradat. A túlerőben levő provokátorok több esetben üldözőbe vették a szórakozóhelyről hazainduló magyar gyerekeket. Arra is volt példa, hogy a gyerekeket védelmező szülő is verést kapott, végül – nonszensz – a gyerekeit védelmező magyar szülő ellen indítottak eljárást, és elkobozták tőle vadászfegyverét.
A szülők a legtöbb esetben megtették a feljelentést, de hiába fordultak a rendőrséghez, a községi és a körzeti ügyészhez, sőt, a helyi közösség tanácsához, nem volt, aki megzabolázza az atrocitások elkövetőit, és aki elítélné a történteket. Mi több, hiába kérték a legbefolyásosabb vajdasági magyar pártnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek a helyi és a körzeti elnökét, hogy segítsenek nekik abban, hogy találkozhassanak Pásztor Istvánnal a VMSZ elnökével és Nagy Ferenccel a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzuljával, hogy elpanaszolhassák nekik az őket ért sérelmeket, a helyi VMSZ vezetők lebecsülték a péterrévei történések jelentőségét.
A péterrévei események szenvedő alanyai azért keresték meg a sajtó képviselőit, mert nem bíznak a történteket mindeddig elhallgató állami szervekben. Azt szeretnék, ha az ott történtekről tudomást szerezne a nyilvánosság. Hangsúlyozzák: a péterrévei magyarverések ügyében nincs szó a tősgyökeres magyarok és szerbek közötti jó viszony megromlásáról. Hozzáteszik, a problémát sürgősen fel kell számolni. A gondokat egy 5-6 tagú, zömében menekült gyerekekből álló bűnbanda okozza. Kérésük: mindenki tegye meg a szükséges lépéseket acélból, hogy a több évszázados békés együttélés a péterrévei magyarok és szerbek között megmaradhasson.

Ternovácz István
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9385999

Online