Lefasisztázva Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. jlius 06.

Vajdaság Ma, 2007. július 6.

Lefasisztázva

Súlyos magyarellenes soviniszta kirohanások szabadkai községi szinten, flegma viszonyulás a köztársasági parlamentben

A szabadkai községi képviselő-testület tégnapelőtt este félbeszakadt ülését a helyi képviselők tegnap folytatták. Miután megszavazták a gazdasági fejlődés stratégiájáról szóló napirendi pontot, és amikor már-már úgy tűnt, hogy az ülés rövidesen befejeződik, Nemanja Simović (G17 Plusz) azt javasolta, hogy a megváltoztatott utcanevek közül 25 esetben állítsák vissza az eredeti neveket (pl. ismét legyen Októberi Forradalom tere, Lenin park, Október 10. utca stb.). Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) helyi képviselője felemelte szavát a kommunista eszmerendszert megtestesítő utcanevek ellen, annál inkább, mert maguk a polgárok csak 6 (hat), nem pedig huszonöt esetben kérték a régi nevek visszaállítását. Ekkor Blaško Gabrić (Hogy Szabadkának felvirradjon) és Mirko Bajić (Népi Demokrata Párt) olyan nyilatkozatokat tettek, amelyek hallatán a VMSZ képviselői elhagyták a Városháza dísztermét.
A VMSZ mai sajtótájékoztatóján idézték Blaško Gabrić (a képen) szavait: „Önök (magyarok – a szerző megj.) pedig a fasisztákkal voltak, elvesztették a háborút, és ezt most sajnálják”, továbbá: „Menjenek oda, ahol jól érzik magukat, ahol nem a mi utcáink vannak”.
Mirko Bajić reagálása Dudás felszólalására: „Nem tetszik neki az igazság, amelyet a szemébe mondtak, mármint, hogy támogatja a fasiszta tevékenységet a városunkban és nem akarja, hogy ebben a városban normális élet legyen, azért mert magával ragadták a fasiszta eszmék.”
Blaško Gabrić emellett több ízben kidomborította a kommunista-partizán múltját.
Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai elnöke elmondta, hogy az utcanevek megváltoztatásáról korábban már kétszer tárgyaltak, és az ezzel foglalkozó bizottság lezárta a témát. Az említett képviselőknek ennél fogva (sem) volt okuk arra, hogy ilyen sértő és ártó jelzőkkel illessék a VMSZ képviselőcsoportját.
Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai ügyvezető elnöke szerint Gabrić és Bajić megszentségtelenítették a Városháza dísztermét.
Kerekes László, a VMSZ községi frakcióvezetője kiemelte, hogy a községi képviselő-testület félbeszakadt ülése a VMSZ álláspontja szerint csak abban az esetben folytatódhat, ha Gabrićot és Bajićot arról kizárják.
Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági képviselője szintén elítélte a szabadkai a községi képviselő-testület ülésén elhangzott gyűlöletbeszédet. Ezt követően kitért a szerb parlamentben történtekre. Elmondta, hogy a VMSZ képviselői törvénymódosítási javaslatot terjesztettek be, amely szerint azokat a médiumokat, amelyek folyamatosan sugároznak többnemzetiségű műsort, és amelyeket az önkormányzatok alapítottak (mint pl. a Szabadkai Rádiót), ki kell vonni a privatizációs folyamatból. Ezt a javaslatot – noha erre az ügyrendi szabályzat kötelezte – Oliver Dulić (Demokrata Párt), a szerbiai parlament elnöke nem tűzte napirendre. A következő ülésen Pásztor Bálint ezt számon kérte Dulićtól, majd hozzáfűzte, hogy olyan képmutató gesztusokkal, mint amilyen Saša Vučinić (Demokrata Párt) vállveregető magatartása a Szabadkai Rádió dolgozói iránt, ennek a médiumnak nem lehet segíteni. Erre a megjegyzésre Dulić kikapcsolta a mikrofont, miközben ezt a Szerb Radikális Párt (SRS) képviselőivel egyszer sem tette meg, szögezte le Pásztor.
A jelek szerint forró politikai nyár elé nézünk.

Setyerov Zorán
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9497822

Online