Szándékos támadás volt Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. februr 27.

Magyar Szó, 2007. február 27.

Szándékos támadás volt

A VMSZ szerint az újvidéki incidens magyarellenes támadás volt

Azok után, hogy szombatról vasárnapra virradóra ismeretlen tettes(ek) megkövezték és bezúzták a VMSZ újvidéki szervezete irodájának kirakatát, hétfőn délben meglehetősen nagy médiaérdeklődés mellett sajtótájékoztatót tartottak az újvidéki és a dél-bácskai VMSZ vezetői. Jelen volt Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja is.

Bunyik Zoltán, a VMSZ újvidéki városi szervezetének elnöke közölte, hogy vasárnapra virradóra újabb magyarellenes cselekedet történt Újvidéken.

- Megkövezték, és kővel betörték a VMSZ és még néhány más magyar szervezet közös irodáját a Fehér Ferenc téren. Az irodaablakot már harmadszor törik be az elmúlt években, és sorozatosan történnek a magyarellenes cselekedetek továbbra is. Nagyon mélyen érintett bennünket, amikor tavaly karácsonykor tíz síremléket döntöttek le a katolikus temetőben. Néhány nappal ezelőtt pedig egy kétnyelvű iskola ajtaján jelent meg a „Halál a magyarokra” felirat.

- Bennünket az aggaszt legjobban - mondta Bunyik -, hogy az állami szervek passzívak, és csupán kilengésnek minősítik a történteket, amelyeket felelőtlen, részeg fiatalok követnek el, és sohasem értesítik a közvéleményt arról, hogy a nyomozás mivel zárult, kik követték el, de olyan esetről nem tudunk, hogy bárki is felelt volna magyarellenes cselekedetéért. Gondolom, hogy az ilyen hozzáállás csak bátorítja a potenciális elkövetőket a jövőben is.

Miavecz Béla magiszter, a VMSZ dél-bácskai és szerémségi körzeti szervezetének elnöke kimondottan soviniszta és nacionalista magyarellenes cselekedetnek nyilvánította az iroda kirakatának betörését, megállapítva, hogy a környező épületek kirakatai mind épek maradtak, vagyis nem részeg duhajkodók véletlen művéről van szó. Felkérte az állami szerveket, különösképpen a rendőrséget és a politikai szervezeteket, hogy a legenergetikusabban tegyenek meg mindent az elkövetők kézre kerítéséért.

Bemutatta azt a kődarabot is, amivel az ablakot bezúzták, kifejezve gyanúját, hogy egy ilyen kis kődarab, ekkora kárt okozhatott. A rendőrség bizonyítékként a követ nem vitte magával, úgy tartván, hogy csupán vagyonrongálásról van szó, holott a VMSZ ezt magyarság elleni támadásnak veszi.

A történtek kapcsán Galambos László, a VMSZ újvidéki községi tanácsnoka megemlítette azokat a fenyegető hangvételű feliratokat is, amelyek az utóbbi hónapokban aggodalommal töltik el az újvidéki magyar közösséget.

A történtek kapcsán nyilatkozott Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja is. Kifejezte mélységes aggodalmát a történtekkel kapcsolatban. Biztatónak mondta, hogy a rendőrség nagyon gyorsan kiszállt a helyszínre, és ígéretet tett, hogy megtalálják az elkövetőket. Sajnálatos viszont, hogy a korábbi rongálások elkövetőit illetően sem hozta még nyilvánosságra a nyomozás eredményét a rendőrség. Ha komolyan megbüntetik az elkövetőket, az visszatartó erő lenne azok irányában is, akiknek a fejében megfordul ilyesmi. Vonatkozik ez az irodára, a temetőre és bármi másra is. Amikor a tolerancia-programot építjük, ezek a cselekedetek nem jelentenek megoldást a sérelmekre.

G.B.
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9497330

Online