Az uszítás ellen Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. februr 27.

Magyar Szó, 2007. február 27.

Az uszítás ellen

A Vajdasági Független Újságíró Egyesület (VFÚE) tegnap tiltakozását fejezte ki az uszító újságírás és a gyűlöletszítás legújabb példája kapcsán, amely a Kurir nevű bulvárlapban látott napvilágot. A szervezet közleménye szerint a lap szombati számában közölt egy írást A magyarok elkergetik a kosovói szerbeket Vajdaságból címmel, amivel ki tudja hányadik alkalommal állt a nacionalista hisztéria és propaganda szolgálatába.

Az ilyen hangvételű írásra az okot a VMDP közleménye szolgáltatott, amely arra figyelmeztetett, hogy kezdetét vette a kosovói szerbek tervszerű betelepítése a magyarlakta községekben. Az újságíró egyesület szerint, annak ellenére, hogy semminemű összefüggésre vonatkozó bizonyítékok nem léteznek a Kurir írása és a pártközlemény, illetve a VMSZ újvidéki irodája ablakának bezúzása között, nyilvánvaló és valószínű, hogy az uszító hangvételű újságírás mást nem tesz, csak ösztönzi az ilyen magatartást.

A szervezet felszólítja a rendőrséget, hogy mielőbb kerítse kézre e vandál cselekedet elkövetőit, amivel a szélsőséges erőknek azt sugallná, hogy a jövőben az ilyen erőszakot nem fogják tolerálni. Ellenkező esetben ezek az erők a rendőri szervek hallgatását bátorításnak tekintik.

Az egyesület felszólítja az újságírókat, hogy tartózkodjanak az egyoldalú információk megjelentetésétől, ne álljanak a kisebbségellenes uszító propaganda szolgálatába, és tegyenek meg minden tőlük telhetőt a Kosovo státusának megoldása miatt megnövekedett feszültség csökkentése érdekében. A többi újságíró egyesületet arra szólítják fel, hogy büntessék meg az ilyen cikkeket író újságíróikat, a vizsgálati szervek figyelmét pedig arra hívják fel, hogy az egyes pártok fellépéseiben a vallási, nemzeti vagy faji gyűlöletkeltés elemei szerepelnek.

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9496933

Online