Tiszaszentmiklósi egynyelvûség Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2007. janur 05.

Magyar Szó, 2007. január 5.

Tiszaszentmiklósi egynyelvűség

A falu neve az alapszabályban magyarul ugyan Tiszaszentmiklós, csak éppen nem alkalmazzák a kétnyelvűséget

Újév közeledtével a tiszaszentmiklósi helyi közösség falinaptárt, asztali naptárt, kisebb és nagyobb méretű jegyzetfüzeteket készíttetett. Mindez rendjén is volna, ha ismét nem feledkeztek volna meg a múlt év tavasza óta írásban rögzített, a helyi közösség alapszabályába foglalt kétnyelvűségről.
Mind a négy említett helyi közösségi kiadványon nagy cirill betűkkel írták ki: ОСТОЈИЋЕВО. Nem csak arról van szó, hogy a helyi közösség vezetése megfeledkezett a jó modorról. A falu magyar nevének leírásától úgy menekülnek, mint az ördög a tömjénfüsttől. A demokratikus átalakulás szelleme, a másság elfogadása, elismerése és nyilvános tiszteletben tartása mind a mai napig nagyon nehezen akar gyökeret verni a többnemzetiségű, vegyes összetételű faluban. Miheztartás végett elegendő lett volna belepillantani a helyi közösség alapszabályába, a fránya statútumba.
A falu alapszabályzatába a helyi magyarság képviselőinek unszolására nagy nehezen bekerült a falu magyar neve. A helyi járulék bevezetése függött ettől a módosítástól. A gyakorlat azt mutatja, hogy a többség a kényszerítő körülményeknek engedve foglalta a dokumentumba a kisebbség elvárását, és korántsem gondolták azt, hogy majd a gyakorlatban is alkalmazni fogják.
Amint azt Törtei János, a VMSZ községi képviselője, a tiszaszentmiklósi helyi közösség tanácsának a tagja elmondta: nem hagyják annyiban a dolgot. A falu neve magyarul hivatalosan Tiszaszentmiklós, és akár tetszik, akár nem, a helyi közösségi dokumentumokban, kiadványokban stb. ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania. Ha szükség lesz rá, a tartományi kisebbségügyi titkársághoz fordulnak a tiszaszentmiklósi magyar kisebbség nyelvhasználati jogainak a megsértése miatt.
ger
A helyi közösség kiadványaiban továbbra is csak szerbül tüntetik fel a falu nevét

 

Utolsó frissítés ( 2008. mjus 29. )
 
< Előző

Számláló

Látogatók: 9385176

Online