Hat év egy élet kioltásáért Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2006. szeptember 07.

Magyar Szó, 2006. szeptember 7.

Hat év egy élet kioltásáért

Ítélet született a magyarkanizsai gyilkosság ügyében - Az áldozat, Sarnyai József családja elégedetlen, fellebbezést fontolgatnak
 
Nagy vihart kavart egy évvel ezelőtt az eset, amikor - a hírek szerint - Magyarkanizsán a Bounty kávézóban egy szerb nemzetiségű férfi megölte a helybeli Sarnyai Józsefet. Az üggyel kapcsolatban akkoriban olyan találgatások is szárnyra keltek, hogy nemzeti alapon történt leszámolásról volt szó, de utóbb kiderült, hogy nem így van. Az ügyben a héten döntés született, eszerint a gyilkos összesen öt évet és tíz hónapot kapott gyilkosságért, további négyet pedig engedély nélküli fegyvertartásért.
Kedden a szabadkai Kerületi Bíróságon ítélet született a magyarkanizsai gyilkosság ügyében, amikor is 2005. szeptember 24-én Goran Tijović 42 éves férfi öt pisztolylövéssel kioltotta a 32 éves Sarnyai József életét. Az elkövető összesen hat év és két hónap letöltendő börtönbüntetést kapott.
Az ügy egy évvel ezelőtt sok találgatásra adott okot, ugyanis a támadó szerb nemzetiségű volt, az áldozat pedig magyar. Ám rövidesen kiderült, hogy semmi köze nem volt a nemzetiségi alapon történő összetűzésekhez, ez esetben másról volt szó.
Sarnyai Daniella, az áldozat felesége elmesélte lapunknak, hogy a tárgyalások során mit lehetett megtudni a történések menetéről.
Daniella szerint Goran Tijović két barátjával tavaly szeptember 25-én a hajnali órákban bement a magyarkanizsai Bounty kávézóba. Kávét rendeltek, de mivel záróra volt, nem kaphattak. Megkérték őket, hogy távozzanak. Mivel nem mentek ki, hanem szóváltásra került sor, Sarnyai József is odalépett hozzájuk. A szóváltás közben Sarnyai pofon ütötte a szerbkeresztúri férfit. Összesen három pofon csattant el, minekutána Tijović a barátaival távozott, és telefonon felhívta a szerbkeresztúri péket, az ismerősét, hogy jöjjön el érte Magyarkanizsára, mert haza kell mennnie. Azt mondta, pénzért megy haza,de mint utóbb kiderült, a fegyveréért kellett hazamennie. Amikor visszatértek Magyarkanizsára, arra kérte az autó vezetőjét, hogy álljon meg a Bounty kávézó előtt. Az nem hallgatott rá, majd amikor megfenyegette, hogy kiugrik az autóból, megállt. Tijović visszatért a kávézóba. Sarnyai József nyitott neki ajtót. A tettes közvetlen közelről öt lövést adott le áldozatára.
- A tárgyaláson azt vallotta, hogy az első két lövés az arcát meg a nyakát érte, de a férjem megfogta a fegyver csövét, és ő akkor megérezte, hogy kettejük közül a férjem az erősebb, és ha túléli az esetet, akkor biztosan meg fogja ölni, ezért még három golyót beleeresztett, hogy biztos legyen a dolgában - mesélte Sarnyai Daniella.
A gyilkosság után a magyarkanizsai rendőrség kihallgatta a tettest.
- Akkor azt vallotta - és ez a jegyzőkönyvben megtalálható -, hogy azért lőtte le, mert végtelenül megalázottnak érezte magát. Ő ugyanis montenegrói nemzetiségű, és Montenegróban csak a nőket szokták megpofozni. Ha ököllel ütötték volna meg, akkor talán megkegyelmezett volna a férjemnek, de így ez szóba sem jöhetett - mesélte az áldozat felesége.
A bírósági ítélet szerint Tijović öt évet és tíz hónapot kapott a gyilkosságért, meg még négy hónapot az engedély nélküli fegyverviselésért. Az indoklás szerint a bíróság figyelembe vette, hogy az áldozat kezdte a verekedést. Sarnyai József családja elégedetlen az ítélettel, hiszen maga az elkövető vallotta, hogy előre megfontolt szándékkal oltotta ki a 32 éves férfi életét. A bíróságon egyebek között az is elhangzott, hogy az elkövető epilepsziában szenvedett, és ezt is figyelembe vették, nyilván mint enyhítő körülményt. A hozzátartozók fellebezést fontolgatnak az elsőfokú ítélet ellen.
- Méltányosnak a legsúlyosabb büntetést tartanánk, amit a törvény előír, az pedig tizenöt év. Amennyiben az ügyészség nem fellebbez, akkor mi tesszük meg. Felfoghatatlan számomra, hogy ha olyan szigorúan büntetik az engedély nélküli fegyvertartást, akkor hogyan történhet meg, hogy csupán négy hónapot kap ezért a vétségért? - nyilatkozta Sarnyai Daniella.
K-k
Fotó: Horváth Zsolt
A magyarkanizsai kávézó a gyilkosság utáni napokban
 

 

Utolsó frissítés ( 2008. mjus 29. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9381410

Online