Ne mások mondják meg helyettünk... Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2006. jlius 07.
2006. július 07.

Ne mások mondják meg helyettünk... 

A minap szem-és fültanúi lehettünk befolyásos szerbiai, tartományi és anyaországi politikusok felelőtlen megnyilatkozásának, arra vonatkozóan, hogy Vajdaságban (Délvidéken) jelentős mértékben csökkent a nemzeti színezetű incidensek száma. Szerintünk az erre vonatkozó megnyilatkozások azért felelőtlenek, mert a valóságban ez sajnos éppen nem így van*.

A politikai szereplők szerint a tavalyi év első feléhez képest állítólag hetven** százalékkal csökkent idén az incidensek száma, és ez főleg a toleranciaprogramok kedvező hatásának tudható be. Nos, szerintünk azok, akik saját bőrükön és mindennapjaikban érzik az ellehetetlenítést, nem hisszük, hogy osztoznak ezzel a véleménnyel. A politikusoknak inkább el kellene menni az emberek közé és megkérdezni őket, hogy biztonságban érzik –e magukat, van –e bennük félelem, a megtámadott és bántalmazott áldozatokat megkérdezni, hogy milyen sérüléseket szenvedtek, egyáltalán felépültek –e a sérülésekből, vagy munkaképtelenné váltak netalán,  hol tart az ügyük éppen, reálisan elítélték –e a támadókat, kaptak –e kártérítést, szükségük van –e jogi tanácsadásra/képviseletre. Nekünk sajnos az a tapasztalatunk, hogy ezek a kérdések már nem merülnek fel a pozícióban levő politikai szereplőkben, és ahelyett, hogy valós megoldásokat sürgetnének, megelégszenek a diplomáciai találkozók hangzatos és üres szólamaival. Nem szerencsés ha mások mondják meg helyettünk, hogy mennyire érezzük magunkat biztonságban, mennyire vagyunk megelégedve a szerbiai igazságszolgáltatással és a belügyi szervek munkájával. Az említett toleranciaprogramok pedig nagyon hasznosak lehetnének, ha eleve nem olyan fiatalok vennének részt ezeken a programokon, akiknek egyébként sem okoz különösebb gondot tolerálni a másságot. Azt pedig nyilván nem kell külön kihangsúlyoznunk, hogy a szerb társadalom és tagjainak jelentős része nem a toleranciájáról ismerszik meg-figyelembe véve a radikális, nyíltan uszító erők előretörését, az állam rugalmatlanságát a „kisebbségi” kérdések valós megoldásában, a háborús bűnösök rejtegetését, a „számbeli kisebbségek” zaklatását. Véleményünk szerint a sorrenddel van baj: először el kell fogni, majd keményen megbüntetni a „kisebbségellenes” kirohanások támadóit, reális kártérítést megítélni a sértetteknek, a rendőrséget és az igazságszolgáltatást drasztikusan átszervezni ( nemzetiségi összetétel, korrupciógyanús elemek kiiktatása, gyors és hatékony*** intézkedés az etnikai jellegű incidenseknél , úgy a rendőrségen mint az igazságszolgáltatásban ), maradéktalanul betartani a többnyelvűség gyakorlati megvalósítását, maximális önrendelkezést biztosítani a „számbeli kisebbségeknek”! Biztosak vagyunk abban, hogy egy széles spektrumú drasztikus átszervezés (első körben a rendőrségen és a bíróságokon), jelentősen közelebb vinné az államot a tényleges demokratizálódás felé (amennyiben ez a cél!). 

                                                                     Kiss Rudolf  (Emberi Jogi Központ) 

*Csak az elmúlt néhány napban több jogsértés történt  ( nagybecskereki helységnévtábla lefestése, Újvidéken bántalmaztak szabadkai, magyar nemzetiségű fiatalokat, Zomborban átfestették a Horvát Házon levő táblát). Egyébként honlapunkon megtekinthetők a magyarellenes jogsértésekről szóló beszámolók 2005-re és az idei év első felére vonatkozóan is: www.hhrf.org/osszefogas/atrocitasok, de ugyanitt felhívjuk arra a tényre a figyelmet, hogy sok incidens történik, amelynek híre nem jut el a nyilvánosságig - ilyen esetekről is beszámolunk az Emberi Jogi Központ honlapján a „Jelentések” c. rovatban (www.humanrightscenter.net) 

**Hány regisztrált esetnek a hetven százaléka? Mely adatokat vették alapul? Mi dokumentáljuk az esetek nagy részét, azonban ezek a számadatok is relatívak, éppen a fentebb említett tény miatt, hogy sok incidens híre nem jut el a nyilvánosságig. Érdekességképpen: a szerbiai belügyminisztérium tavalyi évre vonatkozó hivatalos jelentésében egy (1!) esetet ismer el etnikai indíttatásúnak (ebben a jelentésben szereplő adatok semmilyen valóságalappal nem rendelkeznek, ezt mindenki tudja, aki kicsit is követi az eseményeket). 

***Ugye milyen rövid idő alatt le tudták sittelni  a temerini magyar fiatalokat, akik egy szerb férfit bántalmaztak, miután az kiprovokálta a fiatalokat (többek között nemzeti alapon is szidalmazta őket)! Valaki választ ad nekünk arra a kérdésre, hogy Sarnyai József magyarkanizsai férfi gyilkosa (hóhéra) hanyadik hónap börtönbüntetését tölti, és hogy meddig fog rács mögött lenni??

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9381302

Online