Lõtt a betörõ! Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2006. mrcius 31.

Magyar Szó, 2006. március 31.

Lőtt a betörő!

A szabadkai Kasza Mihály megpróbálta megvédeni otthonát - Könnyen tragikusan végződhetett volna az újabb betörés
 
A már követhetetlen számú betöréssorozat Szabadkán tegnap éjjel könnyen tragédiával is végződhetett volna, hiszen első alkalommal a betörő fegyvert rántott és rálőtt az otthonát védelmezőre. A szabadkai Kasza Mihály feleségével otthon volt. Éjfél előtt hallották, hogy valaki az udvarban matat. Mihály kiment, és látta, hogy feltörték a garázsajtót. A betörő elmenekült, de fél öt körül visszatért, a házba akart bejutni, de Mihály ezt megakadályozta, és dulakodni kezdtek. A betörő a menekülés közben, miután átugrotta a kerítést, visszalőtt Mihályra, akinek a térdébe fúródott a golyó.
Kasza Mihályt kórházba szállították, ahova az illetékesek közleménye szerint nem életveszélyes állapotban került, a műtétet pedig, amelynek során eltávolítják a lövedéket, tegnap délutánra tervezték. A sérülttel a szabadkai kórházban sikerült beszélnünk.

A betörő visszatért a kiszemelt házhoz, és rálőtt az otthonát védő emberre
 
- Az éjfél körül ébredtem fel, valamit hallottam kint. Kimentem, és láttam, hogy feltörték a garázsajtót, de a betörő már sehol sem volt. Kihívtuk a rendőröket, akik megnéztek mindent, amit jónak láttak. Ezután nem tudtunk elaludni, tévét néztünk. Fél ötkor dörömbölt valaki az ajtón, kérdeztem, ki az. Mormogott valamit, de már be is rúgta az ajtót. Nem sikerült bejönnie, így a másik ajtón próbálkozott. Szaladgáltunk egyik ajtótól a másikig. Ekkor kerestem valamit, amivel elzavarhatnám, de bejött, és szerbül fenyegetett, hogy megöl, amiért az előbb szóltam a rendőröknek. Ütlegeltem a fadarabbal, közben nekem szegezte a pisztolyt, majd kiment az udvarra, és onnan lőtt vissza.
Mihály a térdébe fúródott golyóval vészelte át az éjszakát. Mint mondta, nem tudja, mit lehetne tenni, hogy Szabadkán ne történjenek ilyen és ehhez hasonló esetek.
- Nem hagyhattam, hogy a saját hazámban ezt tegye velem, ki kellett kergetnem, meg kellett védenem a házamat. Védekeznem kellett. Vagy ő, vagy én. Még mindig fel vagyok zaklatva, nem tudtam az éjjel aludni, nem mindegy, ami történt - mesélte a 66 éves férfi.
Nem hivatalos értesüléseink szerint az eset helyszínének közelében tegnap éjjel még két betörés volt. Ezt a betörés helyszínén Kasza Mihály felesége, Ágnes is megerősítette. A láthatóan felzaklatott asszony elmondta, a helyszínelést végző rendőrök korrektek voltak velük. Ő a támadás alatt nem látta, mi történt az udvaron, a belső szobában volt, csak hallotta a férje és a támadó közötti csatát, majd azt, hogy eldördül egy lövés. Ottjártunkkor a helyszínelést már befejezték a rendőrök, a kárt a családtagok próbálták helyre tenni: a két feltört bejárati ajtót és a garázsajtót újra használhatóvá kellett tenni.
A megtámadott férfit a kórházban meglátogatta Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is, aki felháborodását fejezte ki a rendőrség tehetetlensége miatt. A VMSZ-irodában közben 158-ra emelkedett a bejelentett betörések száma.
- Az eset után még fokozottabban fogom követelni a felelős személyek lemondását. Napról napra több az irodánkba érkező bejelentés, és nem csak magyarok jelentkeznek. Egy olyan városban, ahol nemrégen még nem zártunk ajtóinkat, most megerősített zárakkal próbálunk védekezni, már az utcára sem merünk kimenni. A rendőrség, amikor kihívják, azt mondja, úgysem jönnek vissza. Itt a példa arra, hogy mégis visszajönnek.
A VMSZ elnöke szerint Szabadkán a közbiztonság egyenlő a nullával.
- Ezért a rendőrfőnök és a beosztottjai a felelősek, akik nem tudják végezni munkájukat. Milyen rendőrség a szerbiai, amely mellett polgárőrséget kell létrehozni? Ezért harcoltunk október 5-én? Itt a bizonyíték, hogy ez a tehetetlen rendőrség azelőtt is Miloševićet szolgálta ki, és még mindig ezek vannak a rendőrség kötelékein belül. Ez egy újabb formája a megfélemlítésnek! A cél az, hogy az itt élők - a magyarok, a horvátok és az őslakos szerbek - ne érezzék magukat biztonságban, és költözzenek el. Ezt azok csinálják, akik
idejöttek erre a területre, és el akarják űzni az itt élőket - mondta Kasza József.
A szabadkai helyzethez kapcsolódik még két nem hivatalos információ: tudomásunk szerint tegnap Borivoj Mucalj szabadkai rendőrparancsnokot Belgrádba hívta a szerbiai belügyminiszter, a betöréssorozattal kapcsolatban pedig a tegnapi nap folyamán Kasza József találkozót kért Vojislav Koštunica miniszterelnöktől.
víz
Fotó: Tímás Zsolt

A térden lőtt férfit tegnap operálták meg
 

 

Utolsó frissítés ( 2008. mjus 29. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9381402

Online