Tiltakozunk a szerbiai igazságszolgáltatás nemzeti alapú kettõs mércéi ellen Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2006. februr 28.

Vajdaság Ma, 2006. február 28.

Tiltakozunk a szerbiai igazságszolgáltatás nemzeti alapú kettős mércéi ellen

A VMSZ DÉL-BÁCSKAI ÉS SZERÉMSÉGI KÖRZETI SZERVEZETÉNEK KÖZLEMÉNYE

2004 júniusában Temerinben öt magyar fiatalember súlyosan és kegyetlenül bántalmazott egy szerb fiatalembert. A példanélküli gyors, a nyilvánosság kizárásával lefolytatott büntető eljárás során a vádlottak összesen, immár jogerősen, 61 év börtönbüntetést kaptak.
2004 szeptemberében Újvidéken hat szerb nemzetiségű fiatalember elrabolta Bálint Attilát, súlyosan és kegyetlenül bántalmazták, vasrúddal megverték, a Duna partra hurcolták, meztelenre vetkőztették, levizelték, a Dunába kényszerítették, egy csónakból a Dunába fojtogatták és a vérző mezítelen fiatalembert magára hagyták.
Többek között zsarolás, emberrablás és engedély nélküli fegyvertartás bűncselekménye miatt kaptak első fokon összesen 14 év börtönt.
A magyar fiatalok első naptól kezdve a jogerős ítélet utáni börtönbe utalásukig, letartóztatás alatt voltak, míg az újvidéki szerb fiatalok szabadlábról védekeztek és az elsőfokú, kirívóan enyhe itélet csak most született meg.
Feltesszük a kérdést, hogy a vasrúddal való verés, meztelenül a Dunába való zavarás és fojtogatás, valamint a vérző és félholtra vert áldozat cserbenhagyása miért nem minősült gyilkossági kísérletnek, és miért nem kapott a hat szerb fiatal példaértékűen elrettentő börtönbüntetést úgy, mint a temerini eset vádlottjai?
Az etnikai alapon alkalmazott kettős mérce nem járul hozzá a szerb többség és a magyar kisebbség közötti bizalom erősítéséhez, valamint ahhoz, hogy a kisebbség bizalommal legyen az igazságügyi szervek munkájához.
Hisszük, hogy az ügyészség fellebbezése alapján, Szerbia Legfölsőbb Bírósága, gyorsított eljárás folyamán, jelentős mértékben megszigorítja a vitatott első fokú ítéletet.
A továbbiakban követeljük, hogy a rendőrségi és igazságügyi szervek állományát részarányosan töltsék fel magyar bírókkal, rendőrökkel és alkalmazottakkal, ahonnan a 90-es évek milosevityi diktatúrája alatt kiszorultak.
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9381077

Online