Torockay (Toroczkai- a szerk.megj.) nem léphetett be az országba Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2006. februr 02.

Magyar Szó, 2006. február 2.

Torockay (Toroczkai- a szerk.megj.) nem léphetett be az országba

A HVIM elnöke a nemzeti zászlót hozta volna Óbecsére
 
Óbecsén a VMDK és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom között kötött együttműködési megállapodás értelmében tegnapra, február elsejére lett beharangozva a nemzeti lobogónak a községháza homlokzatára való kitűzése. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tisztségviselői részéről tett sajtóban közölt kijelentés szerint ezzel Óbecse lett volna az első olyan szabad délvidéki város, ahol szabadon leng a magyar nemzeti zászló.
Az együttműködési megállapodás és a zászlókitűzés híre különböző reagálásokat váltott ki a városban, de szélesebb körben is. Ennélfogva igen nagy volt a sajtó érdeklődése is. Erre viszont nem került sor. Helyette dr. Páll Sándor, a VMDK elnöke, ügyvezető községi elnök, Tari István, a politikai szervezet alelnöke, Kispalkó Szilveszter, a HVIM vajdasági szervezetének vezetője, a párt és a mozgalom több tagja tartott sajtótájékoztatót a község kistermében, amelyet erre az alkalomra külön feldíszítettek dr. Páll Sándor községi elnökjelölt választási plakátjaival.
Dr. Páll Sándor sajnálattal jelentette be, hogy az esemény voltaképpen elmarad. Torockay Lászlót, a HVIM elnökét ugyanis Szerbia és Montenegró hatósági szervei nem engedték be az országba. Így vele maradt az a nemzeti színű zászló is, amelyet Wittner Mária, ötvenhatos halálra ítélt, nemzeti hős saját kezűleg készített és a HVIM által ajándékozott volna az óbecsei községnek. Dr. Páll szerint a HVIM országhatáron való félreállítása egy órán át tartott, majd a határőrök közölték velük, hogy felsőbb utasítás alapján szerdán nem léphetnek az ország területére és visszafordították őket.
Elmondta az is, hogy a hivatali szervek igen kimérten, de korrektül viszonyultak a beutazni kívánókhoz. Magyarázatként hozzáfűzte, hogy a megállapodás és a zászlókitűzés kapcsán hazai körökben olyan hír kelt szárnyra, hogy Óbecsén az Osztrák Magyar Monarchia régi zászlaját kívánják kitűzni. Ilyesmiről szó sincs - mondta dr. Páll Sándor. - Arról a zászlóról van szó, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács szeptember 23-án elfogadott, és amelyet a Köztársasági Kisebbségi Tanács december 23-án Vojislav Koštunica elnökletével megtartott ülésén jóváhagyott.
- Számunkra külön erkölcsi támogatás az, hogy ezt egy ilyen személytől kaptuk volna, akit 1956-ban halálra ítéltek, és aki életének java részét börtönökben töltötte, erkölcsi és nemzeti magatartásához nem férhet kétség. Barátaink a hatvannégy vármegye mozgalomból ezzel kívánták szimbolikusan is jelezni az irántunk való jóindulatú viszonyulásukat, szándékukat. Ezt sajnos sokan itt elpolitizálták, aminek következtében Torockay úr nem léphette át a határt.
Kispalkó Szilveszter közölte, hogy mély megdöbbenéssel hallották a hírt, miszerint Torockay László, a mozgalom elnöke nem léphetett be az országba. Ez üzenet értékű a teljes délvidéki magyarság számára. Továbbra sem érezhetjük magunkat egyenrangú polgárként a többségi nemzettel. Megdöbbentő számunkra, hogy a demokratikus változások után is a régi miloševići hatalom gyakorolta magatartás érezhető és nem gyakorolhatjuk törvényadta jogainkat. Bejelentette, hogy a Wittner Mária által készített lobogót egy másik alkalommal elhozzák Óbecsére és kitűzik a községháza homlokzatára.
Újságírói kérdésekre válaszolva dr. Páll Sándor elmondta, hogy a zászlóátadási esemény voltaképpen egybe volt kötve a polgármesteri választásokkal kapcsolatos jelölt bemutatkozásával.
A kérdésre, miszerint a vajdasági magyarságnak a nemzeti tanács által meghatározott és kidolgozott, a köztársasági kisebbségi tanács által engedélyezett zászlót miért éppen a VMDK és a HVIM képviselői hivatottak az óbecsei községházára kitűzni, dr. Páll Sándor azt válaszolta, hogy azért, mert jelenleg a VMDK képviselői alkotják a képviselő-testület többségét és képviselője a képviselő-testület elnöke is. Egyébként is már korábban a VMDK kezdeményezésére került sor egy nemzeti színű zászló kitűzésére a községháza homlokzatára.
l. gy.

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 10626625

Online