Emberi Jogi Központ alakult! Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2006. janur 26.

2006.január 26.

Emberi Jogi Központ alakult!

A Civil Mozgalom emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó műhelye megalakította Emberi Jogi Központját, Szenttamáson. A hivatalos irodanyitóra hamarosan sor kerül, jelenleg az optimális technikai feltételek megteremtésén fáradozunk. Már a szabadkai tiltakozásunk alkalmával is beszámoltunk arról, hogy kiemelten fontos feladatunknak tekintjük a délvidéki magyar közösség jogainak érvényesítéséért folytatott küzdelmet, s ebből kifolyólag minden demokratikus eszközzel élni fogunk, hogy ez a küzdelem minél eredményesebb legyen. Értelemszerűen az Emberi Jogi Központ is ezt a célt szolgálja. A központ fő tevékenységei közé tartozik a délvidéki magyarságot ért jogsértések felkutatása és dokumentálása, az aktív médiajelenlét a problémával kapcsolatban, továbbá a nemzetközi jogvédő szervezetekkel való együttműködés. Mindezek mellett, ügyvéd alkalmazásával, ingyenes jogi tanácsadást és jogi képviseletet biztosítunk a nemzeti hovatartozásuk miatt diszkriminált magyar polgárok számára.

A központ emberi jogi aktivistáiként elsősorban terepmunkát végzünk, az aktuális történések mellett, utánajárunk a már megtörtént atrocitások egy részének is, megvizsgáljuk az esetek körülményeit (pl., hogy született-e ítélet az ügyben). Fontosnak tartjuk, hogy a dokumentumok eljussanak különböző nemzetközi emberi jogi szervezetekhez, de ezen kívül, a dokumentumokat eljuttatjuk az Európai Parlament képviselőinek és a szerb kormánynak is.

Természetesen attól sem riadunk vissza, hogy az illetékes szerveknél is érdeklődjünk egy-egy etnikai jellegű konfliktussal kapcsolatban.

A jogsértések elleni tiltakozásunk módszerei pedig továbbra is európai szellemiségűek lesznek, legyen szó akár figyelemfelhívó plakátozásról, szórólapozásról, vagy más alternatív megoldásokról. Részletesebb tájékoztatást az Emberi Jogi Központ működéséről a hivatalos megnyitó alkalmával adunk, viszont attól függetlenül már várjuk azoknak a polgároknak a jelentkezését, akiket nemzeti alapon ért negatív diszkrimináció, vagy valamilyen esetről be tudnak számolni. Továbbá szívesen fogadjuk olyan szakemberek segítségét és tanácsait, akik valamilyen módon hozzájárulhatnak a központ munkájának eredményességéhez. 

Kiss Rudolf, aktivista

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9381063

Online