Megfenyegették a tartományi tájékoztatási titkárhelyettest Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2006. janur 06.
Magyar Szó, 2006. január 6.-7.-8.

Megfenyegették a tartományi tájékoztatási titkárhelyettest

December utolsó napján halálosan megfenyegették Bálint Sándort, a vajdasági kormány tájékoztatási titkárhelyettesét, a Magyar Szó egykori főszerkesztőjét. Az eset Újvidéken, a Makszim Gorkij utcai benzinkút közelében történt december 31-én, valamivel dél után. Bálint Sándor a kilencvenes években állt lapunk élén, úgy véli, hogy a mostani fenyegetés felidézte a múltat, hevességét tekintve pedig felülmúlta az akkori fenyegetéseket is. Lapunknak a következőket nyilatkozta:

- Aznap lányommal, gépkocsin, a városközpontba indultam. Amikor a vajdasági kormány épületének parkolójához értünk, s ott, félrehúzódva, megálltam, hogy lányom kiszállhasson a gépkocsiból, mellém gördült egy, addig mögöttem haladó, piros Opel Corsa (NS-125-885). Egy pillanatra megállt, majd tovább indult. Miután lányom kiszállt a kocsimból, én is elindultam. A piros Corsa a következő sarkon, a kormányépület (Báni palota) Duna felé eső végénél levő mellékutcában manőverezett, kezdett gyanús lenni. Amikor befordultam a sarkon, utánam jött, egyértelmű volt, hogy engem követ, annál is inkább, mert a piros Corsára már napokkal korábban is felfigyeltem. A következő sarkon befordultam a Makszim Gorkij utcába, a benzinkútnál megálltam, követőm elébem gördült. Kiszálltam, elindultam a kocsi felé, a benne ülő borostás, elhanyagolt külsejű, negyvenes éveiben lévő férfi szintén kiszállt, s vészjóslóan megindult felém.

A legnormálisabb hangon megkérdeztem: „Tessék, mi a gond?” (Izvolte, koji je problem?). A férfi, se szó, se beszéd, fenyegetőzni kezdett: „Ne gondold, hogy észrevétlen vagy, s hogy elbújhatsz. Lefilmeztünk az elvbarátaiddal együtt. Majd meglátod hamarosan, amikor lerepül a fejed.” („Nemoj misliti da si nezapažen, snimljen si sa svojim šmekerima, i videćeš, kad ti odleti glava.”) Higgadtan közöltem vele, hogy biztosan összetéveszt valakivel, mert nekem sem biznisz-, sem más ügyeim nincsenek. A férfi csak nyomta a maga szövegét, ne gondoljam, hogy megúszom, mert hamarosan lerepül a fejem, s akkor majd látni fogom, hogy nem tévedés. („Nemoj misliti da ćeš se izvući, ima da te sredimo.”) Ismét csak azt kérdeztem, megtudhatnám-e, hogy miről van szó, de az illető csak tovább fenyegetőzött, s amikor én széttártam a kezem, és azt mondtam, fogalmam sincs, miről van szó, az illető beszállt a Corsájába és elhajtott.

Döbbenten fölírtam a kocsi rendszámát, s a száz méterre levő lakásom felé indultam. Hazaérve, a történtekről SMS-ben értesítettem a VMSZ vezetőit (Kasza Józsefet, Bunyik Zoltánt, Egeresi Sándort, dr. Korhecz Tamást), továbbá Milorad Đurić tartományi tájékoztatási titkárt. A délután folyamán az újvidéki Munkás utcai rendőrállomáson bejelentést tettem az esetről. Miután hazaértem, a rendőrfőnök helyettese, akinél a bejelentést tettem, fölhívott, s közölte, megtalálták a fenyegetőző férfit, aki azt állítja, hirtelen lefékeztem előtte a villanyrendőrnél. Állítólag ez felidegesítette, s ezért fenyegetőzött...

Az újvidéki rendőrség szóvivője azt mondta, hogy az esettel foglalkoznak a nyomozók, és hogy a történtekkel kapcsolatban ma (szombaton) hivatalos közleményt adnak ki.

A VMSZ tisztségviselőjét ért fenyegetések ellen a párt dél-bácskai és szerémségi szervezete közleményben tiltakozott, a legerélyesebben elítélték a történteket, és követelték az illetékesektől, hogy sürgősen világítsanak rá az incidens hátterére. A bűnös mielőbbi törvényes felelősségre vonását követelik, ezzel ugyanis elejét vehetnék az újabb kilengéseknek, amelyeknek súlyosabb következményei is lehetnek.

szb

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9380822

Online