Belgrád is és Brüsszel is húzza az idõt Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2006. mrcius 11.
Vajdaság Ma, 2006. március 11.

Belgrád is és Brüsszel is húzza az időt

Becsey Zsolt szerint az EP gyorsan letett a vajdasági magyarok ügyének rendezéséről

„Nem csak Belgrád húzza az időt, hanem Brüsszel is késlekedik a vajdasági magyarok ügyének rendezésével” – nyilatkozta a Vajdaság Ma hírportálnak Becsey Zsolt, a Fidesz MPSZ európai parlamenti képviselője.
– Pont egy éve, az Európai Parlament Dél-Kelet-Európai Delegációjának tagjaként, a Vajdaságban jártunk, hogy feltárjuk a magyarverések ügyét. A háromnapos akkori látogatásunkkor rengeteg ígéretet kaptunk a szerb korményzat különböző szintjéről. Ezek olyan visszajelzések voltak, hogy az itteni kormény azon dolgozik, hogy megfékezze az incidenseket. Ez a téma viszont azóta nemcsak Szerbiában, hanem Brüsszelben is lekerült a napirendről – mondta az európai parlamenti képviselő. Becsey Zsolt hozzátette, hogy az EP magyar képviselői nagyjából egységes véleményen vannak, ami a vajdasági helyzetet illeti, de a magyarországi országgyűlési választások miatt a politikum jelenleg nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.
– Amint lezajlanak a választások Magyarországon, sürgősen kezdeményezni fogom, hogy a vajdasági magyarok rendezetlen ügyét ismét tűzze napirendjére az Európai Parlament – tette hozzá az uniós képviselő.
Becsey Zsolt a zentai Interreg-konferencián hírportálunknak személyesen is megerősítette, hogy a Vajdaság ügyét újra tematizálni szeretné Brüsszleben. Ennek érdekében négy magyar euroképviselő közösen kezdeményezett egy javaslatot, amellyel azt szeretnék elérni, hogy az Unió a Vajdaság ügyét külön emelje bele a bővítési stratégiájába. A néppárti képviselők ugyanis hiányolják, hogy Elmar Brok német képviselő uniós bővítésről írt jelentésében nem tér ki külön a Vajdaság soknemzetiségű voltának megőrzésére.
– Mi, a magyar néppárti képviselők kiegészítő szövegmódosításokat javasoltunk a jelentéshez. Arról, hogy bele kerül-e a kiegészítés a szövegbe, a jövő héten kell döntenie a strasbourgi plenáris ülésen. De az előzetes tárgyalások, és Elmar Brokkal való személyes egyeztetésem arra utal, hogy a kiegészítés – rövidebb terjedelemben ugyan –, de lényegében belekerül a jelentésbe – nyilatkozta a Vajdaság Ma kérdésére Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő.
Hevér Lóránt
 
< Előző

Számláló

Látogatók: 9381576

Online