A palicsi kápolnában szándékosan gyújtották fel a betlehemet Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. december 31.

Magyar Szó, 2005. december 31-2006. január 1.

Sikeres év után

Kern Imre: A palicsi kápolnában szándékosan gyújtották fel a betlehemet - Tíz százalékkal nőtt 2005-ben a VMSZ szabadkai tagjainak száma
 
- Amikor azt hihettük, hogy csökken az incidensek száma, karácsonykor újabb négy nemzeti alapú támadás történt - számolt be Kern Imre, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke a szabadkai községi szervezet tegnap megtartott ünnepi évzáró sajtótájékoztatóján.
Kern a palicsi kápolnában történt gyújtogatásról, a szabadkai CMH-iroda és a VMSZ újvidéki székháza ablakainak betöréséről, valamint Tordán, az éjféli misére igyekvők inzultálásáról számolt be.
- A palicsi kápolnában a betlehem leégett. A helyi pap szerint nem volt gyertya a betlehem környékén, ennek ellenére egy gyertya kanócát találták meg a leégett maradványok között. Ez szégyenteljes tett, amelynek elkövetőjét minél előbb fel kell kutatni. A kápolnát hat éve újították fel adományi pénzekből. Most újra kell festeni, a polgármestertől ígéretet kaptunk, hogy a község fizeti a felújítás költségeit - hallottuk a VMSZ ügyvezető alelnökétől, aki szerint szégyen lenne, ha biztonsági okokból be kellene zárni éjszakára azt a kápolnát, amely mindenki számára nyitva van egész nap.
Kern Imre a tartományi kormány döntéséről, amely az újfasiszta szervezetek betiltását érinti elmondta, a legfontosabb, hogy létrejött a megállapodás, amely betiltja a szélsőséges szerb szervezeteket. Kern kiemelte, minden tartományi kezdeményezést támogatnak, amely a tolerancia növelésére irányul.
A 2005-ös évet a VMSZ községi képviselőcsoportjának vezetője, Kerekes László sikeresnek ítélte meg. A legfontosabb képviselő-testületi döntések szerinte a víztisztító kiépítésére, az egyes közvállalatok felbontására és újak létrehozására - amivel szerinte sokkal átláthatóbban, sikeresebben működhetnek -, a drogprevenciós alapítvány létrehozására vonatkoztak. Kerekes emellett elégedettségét fejezte ki a Lifka art mozivá válása, valamint a jövő évi költségvetés meghozatala miatt.
- Jónak tűnik a költségvetés, hiszen majdnem kétmilliárd dinár jut különböző fejlesztésekre. Amit viszont minél előbb meg kellene még oldani, az a mezőőrszolgálat és az erdősítés kérdése. Erre is biztosítani kellene eszközöket, hiszen az illegális szeméttelepek felszámolásában, a különböző lopások megakadályozásában fontos szerepe lenne a mezőőröknek. A Szabadka környéki erdősítés pedig elengedhetetlen - hallottuk Kerekes Lászlótól, aki a városi státus elnyerése körül kialakult vitát értékelve elmondta, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt olcsó politikai pontokat szeretne szerezni azzal.
- A számításuk, hogy félmilliárd dinárral több kerülne a költségvetésbe a városi státus elnyerésével, nem helytálló. Elfelejtik, hogy a kiadások is nagyobbak lennének, hiszen a községek kialakítása, a helyi szolgálatok, a közigazgatás fenntartása is pénzbe kerül. Jól előkészített tanulmány kell, amit az erre a célra kialakított munkacsoport kell hogy megcsináljon, nem pedig könnyelmű politikai nyilatkozat. A tanulmány előkészületében viszont részt vehet minden ellenzéki párt, tehát együtt és nem külön pártelképzelések eredménye kell hogy legyen a végső változat - tette hozzá Kerekes.
A szabadkai községi szervezet újonnan megválasztott ügyvezető alelnöke, Bunford Tivadar a helyi szervezetek munkájáról számolt be.
- 2005-ben 10 százalékkal nőtt a VMSZ tagjainak száma a községben. A teljes VMSZ-tagság 20 százaléka a szabadkai község területén él. Három új szervezet alakult a községben az idei év folyamán, a községi szervezet tevékenysége egyre erőteljesebb - számolt be Bunford Tivadar.
Az idei évet Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai községi szervezetének elnöke egészében sikeresnek ítélte meg.
 
Az évzáró sajtótájékoztató részvevői: Bunford Tivadar, Kerekes László, Maglai Jenő és Kern Imre
 
Ami a palicsi kápolna betleheméből maradt
víz
Fotó: Tímár Zsolt

 

Utolsó frissítés ( 2008. mjus 25. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8174661

Online