Nyomásgyakorlás a be¹kai magyarokra és horvátokra Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. december 11.
Vajdaság Ma, 2005. december 11.

Nyomásgyakorlás a beškai magyarokra és horvátokra

Ki áll mögötte? A rendőrség, vagy a radikálisok, vagy mindkettő?

Több mint 120 beškai lakos kapott felszólítást „tájékoztató jellegú” megbeszélésre, amiért a tavasszal aláírták a helyi közösség elnökének leváltását követelő petíciót.
A „tájékoztató jellegú” megbeszéléseket a Szerb Radikális Párt (SRS) kezdeményezte azzal a gyanúval, hogy egyes aláírások hamisítottak. A felszólításokat a rendőrség követelésére, a helyi közösség küldte el. Stojan Mutić, a helyi közösség újraválasztott elnöke írta alá felszólításokat.
A beškaiak azt mondják, a rendőrök házról házra jártak, azt kérdezték az emberektől, hogy sajátkezűleg írtak-e alá, meg hogy ki gyűjtötte az aláírásokat.
A Demokrata Párt (DS) helyi szervezete szerint a nyomás elsősorban a magyarok és a horvátok ellen irányul, a listákat pedig az SRS helyi tisztviselői állították össze.
Miközben a radikálisok azt állítják, hogy az egész akció a rendőrség kezében van, a beškaiak úgy vélik: ismét nyomás nehezedik rájuk.
„Én és a feleségem nem vétettünk senkinek, ám az aláírások a mieink és én ezt állítom” – mondja Ivan Kaleb helyi lakos. Sava Grozdanović kellemetlenül érzi magát, de nem fél: „Túléltem Broz meg Milošević korszakát is, ezt is túlélem” – mondja.
Az SRS viszont cáfol: „A rendőrség csinálja ezt, de a helyi közösség által, így valaki azt gondolta, hogy mi vagyunk. Nekünk semmi közünk hozzá” – jelentette ki az SRS-hez tartozó Miloš Dišić a B92-nek.
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8113145

Online

Jelenleg 8 vendég online