Kihallgatták a petíció aláíróit Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. december 14.

Kihallgatták a petíció aláíróit

A beškai rendőrség beidézte mindazokat (főleg magyarokat és horvátokat), akik követelték a radikális hatalom leváltását

Goran Ješić, Inđija polgármestere bejelentette, hogy bűnvádi feljelentést tesz azok ellen a rendőrök ellen, akik múlt szombaton, tehát az Emberi Jogok Napján beidézték kihallgatásra a beškai polgárok 120 személyből álló csoportját. Ugyanakkor azzal vádolta a Szerb Radikális Pártot, hogy nyomást gyakorolt a rendőrségre, hogy a falu nem szerb polgárait idézzék be.

 Láttam a hivatalos idézést, és az a bizonyítéka, hogyan uralkodik a SZRP. Szándékosan hívták be tájékoztató beszélgetésre a nem szerb lakosokat, elsősorban a magyarokat és a horvátokat – nyilatkozta Ješić az újságíróknak, majd hozzátette, hogy „nem kell elfelejteni, hogy az elmúlt évtizedben

Szerémségből elüldöztek 2000 horvátot, és ez a radikális hatalom folytatása”.

Beška 120 polgára aláírta azt a petíciót, amellyel követelik a túlnyomóan radikálisokból álló helyi közösségi tanács leváltását, s ok mindannyian idézést kaptak a rendőrségtől – közölte a Demokrata Párt.

A rendőrség szombaton korán reggel felkereste az aláírókat és igyekezett azt bebizonyítani, hogy aláírásuk hamis.

Egyébként a tájékoztató beszélgetésre vonatkozó idézést a Sremska Mitrovica-i belügyi titkárság és az inđijai belügyi osztály nevében Stojan Mutić, a beškai helyi közösség tanácsának elnöke írta alá.

A Demokrata Párt beškai helyi szervezete úgy értékelte, hogy ilyen eljárásra az OZNA óta nem volt példa.

A demokraták az esetről tájékoztatták a köztársasági elnök népi irodáját, Vojislav Koštunica kormányelnököt, a Helsinki Emberi Jogi Bizottságot és Szerbiai Belügyminisztériumot.

Milorad Mirčić, az SZRP magas rangú tisztségviselője cáfolta, hogy az ügyhöz bármi köze lenne a Szerb Radikális Pártnak.

A DP, az SZER-rel és a G17 Plusszal együttműködve meghamisítja a tényeket és arra törekszik, hogy növelje a nemzetek közötti feszültséget Vajdaságban. Az említett pártok ezen eljárása a belügyminisztériummal való visszaélést jelenti, mert a névsoron nem csupán a nemzeti kisebbségek tagjainak neve szerepel – mondta Mirčić.

Másrészt Dragoslav Petrović, a Demokrata Párt tisztségviselője szerint a a tájékoztató beszélgetésre való idézés a helyi közösség tanácsa elnökének részéről elfogadhatatlan, „amennyiben emögött valamelyik rendőri szerv áll”. (Maleš. – S. Lalić, Blic, Magyar Szó, 2005. december 14., 16. o.; Jovanka Zurković: Saslušanja kao u vreme Ozne, Danas, 2005. december 13., 5. o. és Jovanka Zurković: Zasad suspendovan samo jedan policajac iz Inđije, Danas, 2005. december 14., 5. o., Árgus)

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8142621

Online

Jelenleg 7 vendég online