Meddig feszítik még a húrt? Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. december 08.

Magyar Szó, 2005. december 8.

Meddig feszítik még a húrt?

A VMDP temerini szervezetének közleménye
 
A közvélemény a sajtóból már értesülhetett róla, hogy december 4-én éjszaka két boldogasszonyfalvi (Gospođinci) szerb nemzetiségű fiatalember az Evergreen szórakozóhelyen magyar fiatalokat provokált, lányokat molesztált, feneküket fogdosta, majd az egyik fiút sörösüveggel és ököllel megütötte. Miután a pincérek némi dulakodást követően kitessékelték őket az utcára, késsel fenyegetőztek, ezt követően egyikük egy kerékpárt (!) dobott be a kirakatüvegbe, majd az ablakon behatolva hozzáláttak a bútorok szétveréséhez, s birokra keltek a mindezt nem tűrő pincérekkel. Mindeközben súlyos, magyarellenes fenyegetéseket hangoztattak, amit még akkor sem hagytak abba, miután a rendőrök is a helyszínre érkeztek. Egyikük ezt ordítozta: „ ...bem vam majku mađarsku, nabiću vas na nož!” A rendőrség ezúttal a helyzet magaslatán állt, a tettesek a szabálysértési bíró elé kerültek, aki egy-egy hónapi elzárásra ítélte őket, de értesülésünk szerint jelenleg nincsenek dutyiban, ugyanis az ítélet ellen joguk van fellebbezni.
A VMDP nevében a leghatározottabban elítéljük a történteket. Az eset ismét rámutat arra, hogy a szerb társadalom rondabugyraiban, különösen a helyét nem lelő fiatalok egyes rétegeiben továbbra is fortyog az idegengyűlölet és a kisebbségellenesség. Ezt a szórvány- és peremhelyzetben lévő magyar közösségek folyamatosan tapasztalják. Temerinben sem ez az első eset, hogy környékbeli huligánok ideruccanak egy kis magyarverésre. Mindezt toleranciaprogramokkal s politikai dörgedelmekkel orvosolni nem lehet, csakis az egész országra kiterjedő rendszerbeli változásokkal, következetes bűnüldözéssel, és az eddigieknél szigorúbb büntetések kirovásával.
A VMDP körzeti szervezete elnökének javaslatára a községi képviselő-testület nemzetek közötti viszonyügyi tanácsa hétfőn délelőtt ülést tart, s remélhetőleg elítéli az újabb magyarverést, amelyből Temerinben az elmúlt esztendőkben bőven kijutott.
Csorba Béla, a körzeti szervezet elnöke
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8127011

Online