Ítéletet hirdettek a zentai laktanyában megvert Kovács Mátyás ügyében Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. november 26.

Magyar Szó, 2005. november 26.-27.

Egy év, tíz hónap

Ítéletet hirdettek a zentai laktanyában megvert Kovács Mátyás ügyében
 
A Zentai községi bíróságon pénteken ítélet született a zentai laktanyában megvert fiú ügyében. Mint ismeretes, Kovács Mátyás gombosi fiatalembert júniusban két szerb nemzetiségű katona társa annyira megverte, hogy el kellet távolítni a lépét. Az ügy azonnal bíróságra került, és azóta folyamatosan zajlott. Összesen hét főtárgyalást tartottak az eset kivizsgálásra, az utolsót november 22-én, kedden. Ezt követően tegnap hirdettek ítéletet.
A községi bíróságon Svetlana Radonjić bírónő a verekedésben résztvevő Pavle Milovanović őrszálási fiatalembert nehéz testi sérülés okozásának vádjával 1 év és 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre, Vladimir Pupovac karlócai fiatalembert pedig a verekedésben való részvétel vádjával 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Ezen kívül az elítéltek kötelesek megtéríteni a bírósági eljárás költségeit. Svetlana Radonjić elmondta, hogy az ítélet nem jogerős, így az elítéltek és a sértett egyaránt fellebbezhetnek, ezen kívül a gombosi fiú kártérítési eljárást indíthat a vádlottak ellen.
Kovács Mátyás igazságtalannak találja az ítéletet: „Kevesellem az egy év tíz hónapot, a fél évet meg pláne. Bevallom, többet reméltem, mert korábban három év büntetést emlegettek. Azt sem tudom, a karlócai fiú miért kapott csak hat hónapot, mikor ő is ugyanúgy részt vett a dologban. Én azt hiszem, ettől függetlenül mi nem fellebbezünk, csak kártérítést kérünk”.
Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke reálisnak tartja az ítletet: „Úgy gondoljuk, hogy az eljárás normális keretek között zajlott le, és a döntés is korrekt volt a bíróság részéről. A büntetés is elfogadható mértékű, attól persze tartunk, hogy másodfokon ezt megváltoztatják. Figyelembe véve a súlyosbító körülményeket, vagyis azt, hogy katonaságról van szó, a katonai ügyészségnek lehet, hogy súlyosabb büntetést kellett volna kiszabnia. Félreértés ne essék, nem gondoljuk úgy, hogy egy fiatalnak az egész életét tönkre kell tenni azért, mert egyszer hülyeséget csinált. Vagyis nem szabad olyan ítéleteket kiszabni, mint Temerinben. A zentai eset példaként szolgálhat, hogyan kellene eljárniuk a bíróknak ilyen ügyekben. Ezt jó lenne, ha azok a bírók is megszívlelnék, akik az öt temerini fiút kíméletlenül elítélték. A rendőrségtől viszont elvártuk volna, hogy kivizsgálja az esetet. Evidens, hogy nem ketten verték meg Mátyást, csak éppen ők vitték el a balhét. Kovács Mátyásnak kártérítés jár, javasoljuk neki, hogy próbálja meg behajtani. A fiúnak annak idején is felajánlottuk jogi segítségünket, ez ma is megtesszük. Akkor sem erőszakoskodtunk, amikor elindult az ügy, és most sem akarunk törtetni. Ha igényelik, segítünk nekik, csak keressenek meg bennünket”.
Juhász Attila polgármester harmatgyengének tartja az ítéletet: “Örülök, hogy vérge ítéletet hirdettek az ügyben, még ha ilyen hosszú ideig is kellett rá várni. Annak viszont egyáltalán nem örülök, hogy ilyen enyhe ítélet született. Véleményem szerint ez nem lesz elrettentő példa mások számára. A temerini fiúk büntetéséhez képest ez szinte semmi. Mindenképp kapcsolatba lépek Kovács Mátyással, mert szerintem élnie kellene a fellebbezés jogával”.
 
Kovács Mátyás. Fellebbezni nem fogok, de kártérítést kérek
 
Kovács Mátyás: Enyhének tartom az ítéletet, korábban három évről beszéltek
 
HORVÁTH Ágnes
Fotó: A szerző felvétele

 

Utolsó frissítés ( 2008. mjus 25. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8126690

Online