A községi elnök (is) bocsánatot kért Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. november 24.

Magyar Szó, 2005. november 24.

A községi elnök (is) bocsánatot kért

Mint beszámoltunk róla, november 17-én Kiss Nándor nagybecskereki református lelkész elhagyta a községháza dísztermét, ahol a község napját ünnepelték. Nagybecskerekre 1918. november 17-én vonult be a szerb sereg. A lelkész tiltakozását Ljubomir Marković ezredesnek a magyarságra utaló sértő szavai váltották ki. Az 1918-1920-as harcosok és hozzátartozóik egyesületének az elnöke többek között azt mondta, hogy „ez az a nap, amikor véget ért az ázsiai faj hatalma Európának ezen a részén” majd hozzátette: „ma is visszatérhetnek oda, ahonnan jöttek”.
Az eset után Kiss Nándortól elnézést kért Dušan Juanin, a képviselő-testület alelnöke, és ugyancsak bocsánatot kértek a községháza kommunikációs osztályáról. Tegnap hivatalos közleményben kértek bocsánatot a sértő megnyilatkozás miatt.
„A nagybecskereki község példaképül szolgál a nemzetek közötti viszonyok szempontjából. A többnemzetiség, egymás kultúrájának és vallásának a megbecsülése mindig az itt élők összefogó tényezője volt. Ezért nehezen élünk át minden olyan kilengést, amely hátterében ellenségeskedés áll. A község napjának a megünneplése alkalmával, egy be nem jelentett beszédben kimondott szavak miatt, mint házigazdák, részben elfogadjuk a saját felelősségünket. Most nem firtatjuk, hogy figyelmetlenség vagy szándék áll mögötte, azzal sem magyarázkodunk, hogy mélységesen nem egyezünk mindennel, ami veszélybe hozza a közösségünkben uralkodó jó viszonyt. Ehelyett bocsánatot kérünk mindenkitől, aki az említett alkalomkor megbántottnak érezte magát” - olvasható többek között a közleményben, amelyet Goran Knežević községi elnök és Dušanka Trifunov, a képviselő-testület elnöke írt alá.
Dušan Juanin, a képviselő-testület alelnöke korábban bejelentette, hogy nemzeti gyűlöletszítás alapos gyanúja miatt eljárást kezdeményez. A politikai pártok közül egyedül a Vajdasági Párt ítélte el a sértő kijelentést, követelve az ezredes leváltását. Azt javasolják, hogy ez az ünneplés a jövőben ne történjen „a többség szabad akarata” és az ehhez hasonló hangzatos megnyilatkozásokkal, hiszen mint mondják, „nem lehet valamit felszabadítani, ami soha nem volt a miénk”.
K. I.

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8931967

Online