Rajtunk Strasbourg szeme Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. november 19.

Magyar Szó, 2005. november 19.-20.

Rajtunk Strasbourg szeme

Kasza József meghallgatásán az incidensek mellett a szabadkai önálló tanítóképző, a Szabadkai Egyetem , Ágoston Gabriella és a magyarkanizsai Kerámiagyár ügye is szóba került — A Kosovó jövőjével kapcsolatos döntések nem hozhatnak hátrányosabb helyzetbe bennünket

A tervezett egy óra helyett másfél órán át tartott csütörtökön délután Kasza Józsefnek, a VMSZ elnökének meghallgatása Strasbourgban, amelyet az Európai Parlament nemzeti kisebbségekkel, alkotmányos régiókkal és regionális nyelvekkel foglalkozó pártközi csoportja szervezett. Az összejövetelre eredetileg meghívták Dragan Jočić szerb belügyminisztert is, de ő más, halaszthatatlan elfoglaltságára hivatkozva lemondta részvételét.
A vajdasági magyarság helyzetével kapcsolatos tájékoztatót követően 30-40 konkrét kérdést tettek fel a EU-parlamenti képviselők Kasza Józsefnek, aki a vele készült telefoninterjúnk során a meghallgatást pozitívnak értékelte.
- A problémák gyökereire is rámutattam, s vázoltam a máig megtett utat. Utaltam annak kedvező hatására, hogy az Európai Parlament az elmúlt időszakban két határozatban is foglalkozott a vajdasági kérdésekkel, s tényfeltáró bizottságot is küldött a térségbe. Megemlítettem, hogy amikor a közelmúltban találkoztam Koštunica szerbiai kormányfővel, ez a megbeszélés más, konstruktívabb légkörben folyt, mint ami a korábbi találkozókat jellemezte. Hiszem azt, hogy az Európai Parlament továbbra is odafigyel a vajdasági eseményekre, és remélem, hogy az év végén, amikor az Európai Parlament bizottságának látogatása esedékes lesz, akkor már az eredményekről is be tudunk számolni, hisz ezekre Koštunica kormányfő is ígéretet tett - hallottuk Kasza Józseftől.
Az Európai Parlament nemzeti kisebbségügyi pártközi csoportjának meghallgatásán a Vajdasági Magyar Szövetség elnökéhez a képviselők több kérdést intéztek a kisebbségek elleni incidensekről, amelyeknek, mint tudjuk, csak egy része jut a közvélemény tudomására. Bár még csak papíron, de megalakult az a vegyes bizottság, amelynek ki kell vizsgálnia, hogy az egyes vajdasági incidensek kisebbségellenes jellegűek voltak-e, vagy köztörvényes bűncselekményekről van szó. A vajdasági magyar vezetők ígéretet kaptak a rendőrségnél, bíróságnál és ügyészségnél dolgozó magyarok létszámának emelésére. Mint Kasza József ennek kapcsán megjegyezte: az ígéretek elhangzottak, egyelőre sajnos nem tapasztaljuk a végrehajtásukat.
- Strasbourgban szóba került a vajdasági magyar kisebbség gazdasági helyzete is, valamint a szabadkai önálló tanítóképző szükségessége, a szabadkai egyetem megalakításának fontossága és számos más kérdés is. Konkrét kérdések hangzottak el az igazságszolgáltatásról, a szabadkai kerületi ügyészség és kerületi bíróság tevékenységéről, Ágoston Gabriella több mint öt hónapos előzetes letartóztatásáról, s mindazokról a melléfogásokról, amelyek ez idő alatt történtek, továbbá a magyarkanizsai Kerámiagyár helyzetéről és problémaköréről, az ügyész törvénytelen beavatkozásáról. Széles skálán mozogtak a kérdések és válaszok - mondta el a vele készült rövid interjúban Kasza József arra a kérdésünkre, hogy benyomása szerint az EU-parlamenti képviselők most már mennyire ismerik jól a vajdasági magyarság problémáit.
- Az autonómia kérdése külön tárgyalásra került és előterjesztettem a VMSZ-nek a szerbiai alkotmány kidolgozására vonatkozó dokumentumait, s szóltam a már működő autonómiamodellek Vajdaságban való implementálásának lehetőségeiről is - tudtuk meg Kasza Józseftől, aki a meghallgatást követő nyilatkozatában kiemelte:
- Hiszem azt, hogy az Európai Parlament továbbra is odafigyel a vajdasági eseményekre, illetve a kisebbségek helyzetére, és az EU meg a Szerbia közötti társulási folyamat tárgyalásai során számon kérik az emberi jogok, az európai normák betartását, mert mint azt már többször is hangsúlyozta, ha ezeknek a feltételeknek az ország nem tesz eleget, nincs csatlakozás sem Európához.
Mint a strasbourgi meghallgatáson Kasza József hangsúlyozta, Kosovo jövőjével kapcsolatban olyan döntésre van szükség, amely nem hozza még hátrányosabb helyzetbe a vajdasági kisebbségeket. Rámutatott arra is, hogy ami Vajdaságban történik, azt nem lehet függetleníteni a kosovói kérdéstől, ugyanis a vajdasági feszültségek okozói részben a Kosovóból elmenekült szerbek.
Mint a meghallgatás utáni egyes képviselői sajtónyilatkozatokból kiderült, nyilvánvaló, hogy a kosovói kérdés rendezése előtérbe helyezi majd a Vajdaság problémáit is.
 
Kasza József: „Konkrét kérdések hangzottak el az igazságszolgáltatásról, a szabadkai kerületi ügyészség és kerületi bíróság tevékenységéről”

Mihályi Katalin

 

Utolsó frissítés ( 2008. mjus 23. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8931153

Online