Srbobran is és Szenttamás is Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. november 19.

Magyar Szó, 2005. november 19.-20.

Srbobran is és Szenttamás is

Véget lehet-e vetni a szenttamási helységnévtábla-háborúnak?

Jókora politikai vihart kavart az elmúlt hetekben a szenttamási helységnév-táblák törvénnyel összhangban való elhelyezése. Ez utóbbi, mint ismeretes, azt jelenti, hogy a névtáblán a helység magyar neve nem Szrbobrán, hanem Szenttamás. Október 31-i szenttamási látogatása alkalmával Rasim Ljajić kisebbségügyi miniszter maga akarta a város bejáratánál elhelyezni ezt a táblát, de a községi vezetők lebeszélték erről a szándékáról mondván, hogy „még nincsenek meg a feltételek” erre.
Néhány napra rá azonban, egyszer csak megjelentek a Szenttamás bejáratainál levő utakon a kétnyelvű helységnévtáblák, és elkezdődött azoknak az átfirkálása. A Becse felé vezető úton például a táblán megjelent az 1942-es évszám, ami a szenttamási razziára utalt, s amit a sajtó jelenlétében Branko Gajin polgármester, Fenyvesi István alpolgármester és Németh Dezső, a VMSZ helyi szervezetének elnöke közösen meszelt át. A táblaháború azonban ezzel nem ért véget, mert az ezt követő napon az újvidéki úton leszerelték a táblát, a szabadkai úton pedig átfirkálták a magyar feliratot…
Amikor a cikk írásának napján megkérdeztem Berger Zoltánt, a VMSZ önkormányzati képviselőjét, azt válaszolta, hogy ő sem tudja pontosan, mi is történik pillanatnyilag.
- Őszintén szólva, szinte óráról órára változik a helyzet. Úgy látszik, attól függ, hogy kinek van több festéke, vagy több türelme. Mi örültünk, hogy végre meglesz a tábla. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, és számítottunk is ilyen eseményekre. Meggyőződésem azonban, hogy előbb-utóbb mindenki felfogja, hogy ennek így kell lennie, és akkor nyilván nem lesz nehéz toleránsnak lenni. Mi mindenképpen türelmesek vagyunk most is, nem tettünk feljelentést senki ellen. A kétnyelvű táblákat egyébként értesüléseim szerint a felügyelőség tette ki, és csak ideiglenes táblák ezek. A szabályok értelmében ugyanis sárga alapon fekete betűkkel kellene kiírni a helységnevet. A magam részéről azon az állásponton vagyok, hogy a törvényeket alkalmazni kell, akár tetszik valakinek, akár nem. Az adóért sem rajong senki, mégis fizetni kell, mert ellenkező esetben jön a végrehajtó - mondja Berger Zoltán képviselő hozzátéve, hogy a táblákat egyszerűen, minden felhajtás nélkül ki kellett volna tenni, s akkor valószínűleg nem lett volna akkora politikai vihar körülötte. Észre sem vették volna.
Branko Gajin polgármesternek saját bevallása szerint nem tetszik ez a fajta népszerűség. Mint mondja, a mostani hatalmi koalíció sokat tett a városért. A büdzsé mindössze 100 millió dinár, ennek ellenére a kedvező kölcsönöknek és donációknak köszönhetően mintegy 40 millió dinárt fognak beruházni. Most viszont az egész munkát a nyilvánosság számára elhomályosítja ez a táblavita.
- Utálom a nacionalizmust, és ezt a saját példámmal is igazolom. Helyettesemnek magyart neveztem ki, a képviselő-testület elnöki tisztségére magyart javasoltam, szintén az én javaslatomra a szenttamási helyi közösség tanácsának elnöke is magyar ember. Mindig úgy gondoltam, hogy ha valahol szerb az elnök, akkor a helyettese legyen magyar és fordítva. Ez szerintem egy belső toleranciakényszer. Mi tiszteletben tartjuk a kétnyelvűséget is, mert úgy véljük, hogy ez vajdaság civilizációs vívmánya. Dokumentumaink mind kétnyelvűek, az intézmények falain kétnyelvűek a táblák, stb. Az egyedüli gondot ez a helységnév-tábla okozza, mert a végsőkig elpolitizálták a kérdést. A képviselő-testületnek nem a mostani összetétele indított pert a szenttamás név ellen, és ezért gondoltuk, hogy az alkotmányossági vizsgálat befejezéséig nem írjuk ki ezt a nevet. Egyébként nem községi hatáskörbe tartozik a döntés, és ha a hatóság azt írja ki, hogy New York, akkor sem lenne szabad eltávolítani. Meggyőződésem azonban, hogy Szenttamásnak nem ez a legnagyobb gondja, hanem a gazdasági pangás, és ezek a dolgok valójában csak a szélsőséges erőknek kedveznek mindkét oldalon, hisz egymás nélkül nem is tudnának létezni - vélekedett Branko Gajin polgármester.
A községi vezetők nem tagadják tehát, hogy időt szerettek volna nyerni azzal, hogy lebeszélték a kisebbségi minisztert a tábla felállításáról, s meg akarták várni az utolsó jogorvoslati formát: az alkotmánybíróság döntését, hogy azután már senkinek se legyen ezzel kapcsolatban ellenvetése. Véleményük szerint noha ez nem községi hatáskör, mégsem kellett volna a táblákat a községi vezetés tudta nélkül felállítani, mert helyben mégiscsak ők felelnek az állapotokért. Ez utóbbi mindenképpen így is van, s a helyi vezetőknek az olyan légkör kialakításában is hathatósan közre kell működniük, amely lehetővé teszi ennek a törvénynek az alkalmazását is. Jó lenne mind kevésbé helyet adni az olyasfajta okoskodásnak, amely egyáltalán kapcsolatba hoz egy helységnevet a második világháborús eseményekkel, hisz a dolog fordítva is érvényes. Abban is igazuk van a helyi vezetőknek, hogy a firkálókat most már jó lenne erélyesen megbüntetni. Egyrészt, mert ez szegénységi bizonyítvány, másrészt azért, mert lassacskán úgy átfirkálják a táblákat, hogy az idegenek azt sem tudják, hol járnak. Végre békében meg kellene férnie egymással Srbobrannak és a Szenttamásnak.
 
A régi tábla nem zavart senkit

Az új helységnévtábla
Papp Imre

 

Utolsó frissítés ( 2008. mjus 23. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8113387

Online

Jelenleg 8 vendég online