Vissza Ázsiába! Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. november 18.

Magyar Szó, 2005. november 18.

„Vissza Ázsiába!”

(avagy miért hagyta el a nagybecskereki községháza dísztermét Kiss Nándor református lelkész)

Kiss Nándor, a nagybecskereki református keresztyén egyházközség lelkésze tegnap tüntetőleg elhagyta a községháza dísztermét, ahol a község napját ünnepelték. Tiltakozását Ljubomir Marković ezredes magyarságra utaló sértő szavai váltották ki. A protokolláris incidens Dušanka Trifunovnak, a községi képviselő-testület elnök asszonyának, a „koktél” házigazdájának szavai szerint nem volt szándékos és bejelentette, hogy bocsánatot kérnek Kiss Nándortól, a felszólalót pedig emlékeztetik, hogy a községben 22 nemzet él egymás mellett békében és megértésben, amit a jövőben is meg szeretnének őrizni.
Nagybecskerekre 1918. november 17-én vonult be a szerb sereg, majd a vér nélküli hatalomváltás során a szerb nemzeti tanács kezébe került a város irányítása. Ezt a napot a szerbek felszabadulásként ünnepelik.
- A meghívólevélben az állt, hogy a nagybecskereki község napját ünnepelik. Nos, én erre az ünnepre mentem el, nem pedig a dátumhoz kötött eseményre való megemlékezésre. Természetesen nem számítottam arra, hogy az összejövetelen majd ilyen hangnemű megnyilatkozások lesznek. Tekintettel arra, hogy október hatodikán Eleméren, Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál (ha jól tudom, az idén először) koszorút helyezett el a helyi önkormányzat szerb összetételű küldöttsége, ezért a keresztyén szellemű tolerancia építése jegyében mentem el - nyilatkozta tegnap lapunknak Kiss Nándor.
A tiszteletes díszmagyar öltözékben, magyar címerrel a nyakkendőjén foglalt helyet, de a jelenlevők között nemigen látott ismerőst.
- Már a képviselő-testület elnök asszonyának felszólalása is főleg a múlt felé irányult, és nem sokat hallottunk a község jelenlegi gondjairól és jövőbeni kilátásairól, majd átadta a köszönőlevelet Ljubomir Marković ezredesnek, aki az 1918-1920-as harcosok és hozzátartozóik egyesületének az elnöke. Az ezredes felszólalásának az elején még derültem a helyzethez nem illő bárdolatlan megjegyzésein, de csakhamar arcomra fagyott a derű, amikor kimondta, hogy (idézem): „...ez az a nap, amikor véget ért az ázsiai faj hatalma Európának ezen a részén” majd hozzátette, hogy „ma visszatérhetnek oda, ahonnan jöttek”. A másodperc töredéke alatt eldöntöttem, hogy nekem itt nincs helyem. Kivonulásomkor odaszóltam az ezredesnek, hogy „Hvala lepo!”.
A délután folyamán felhívott és elnézését kért tőlem Dušan Juanin, a képviselő-testület alelnöke, és ugyancsak bocsánatot kértek a községháza kommunikációs osztályáról, ahonnan azt a magyarázatot kaptam, hogy az egyesület képviselőjének a felszólalása nem szerepelt a protokollban.
Kiss Nándor nem a szervezőket hibáztatja, csupán arra szerette volna felhívni a figyelmüket, máskor figyeljenek oda jobban arra, kit engednek a szószékhez. Mint mondja, az ilyen szintű felszólalásokkal nem nekünk kell foglalkoznunk.
 
Kiss Nándor: Nem számítottam ilyen megnyilatkozásra
K. I.
Fotó: Kecskés István

 

Utolsó frissítés ( 2008. mjus 21. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 11194959

Online