A honvédek nem újnácik Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. november 16.

Magyar Szó, 2005. november 16.

A honvédek nem újnácik

A Tartományi Képviselőház záradékban ítélte el a neofasiszták múlt heti rendbontását

A Tartományi Képviselőház tegnap délelőtt 11 órára összehívott ülése csaknem egyórás késéssel kezdődött, mert a képviselői csoportok egyeztették annak a záradéknak a szövegét, amely az újnácik Bölcsészettudományi Karon elkövetett rendbontásának elítélésére vonatkozott. Az ülésre eredetileg 12 napirendi pontot irányoztak elő, az említett záradékot csak a munka kezdete előtt iktatták be a napirendbe, s további hat pontot is.
Bár a záradék elsődleges szövegével minden képviselői csoport egyetértett, s az újnácikat még a radikálisok is elítélték, a vita több órán át tartott. Milorad Mirčić, a Szerb Radikális Párt képviselői csoportjának elnöke kitartóan azt követelte, hogy a dokumentumba az újnácik mellett a 64 vármegye ifjúsági szervezetet és a honvédeket is belefoglalják. A radikálisok kezdeményezését Dušan Bajatović, a szocialisták frakcióvezetője is támogatta, azzal az érveléssel, hogy minden nacionalista és extrém megnyilvánulást el kell ítélni. László Gyula, a VMDP képviselője bírálta a radikálisokat, mert szerinte a hét végén megtartott honvédtalálkozó a vajdasági polgároknak a találkozója volt, akik senkit sem veszélyeztettek. A 64 vármegye ifjúsági szervezettel kapcsolatban elmondta, ennek a szervezetnek a fia is tagja, a cél egy multietnikai régió létrehozása Vajdaság északi részén.
A vita folyamán Egeresi Sándor is felszólalt, hangoztatta, a VMSZ eddig is elítélt minden extrém jobboldali megnyilvánulást, amely a vajdasági polgárok békés egymás mellett élését veszélyeztette. Hozzáfűzte, pártja is támogatta a záradék meghozatalát, és azt is, hogy minden olyan szervezetet, amely a polgárok közötti bizalom gyengítését tűzte ki célul, megnevezzenek, és a hivatalos állami szervek lépéseket tegyenek ellenük.
A záradékot végül szavazattöbbséggel fogadta el a képviselőház, csak a Szerbiai Demokrata Párt négy képviselője szavazott ellene, a radikálisok nem szavaztak.
Közvetlenül a szavazás után néhány sajtótájékoztató is volt a képviselőházban. Az elsőt Bojan Kostreš, a Tartományi Képviselőház elnöke tartotta meg, aki megelégedését fejezte ki amiatt, hogy a képviselőház nagy szavazattöbbséggel elfogadta azt a záradékot, amellyel elítélték az újnácikat. Kostreš ezt a dokumentumot csak első lépésnek minősítette abban a harcban, amelyet a tartomány szervek vívnak majd a jövőben minden olyan szervezet ellen, amely a polgárok közötti viszonyok megrontását tűzte ki célul. Ugyancsak helyeselte annak a határozatnak a meghozatalát is, amellyel felhatalmazták a Tartományi Képviselőház közbiztonsági bizottságát, hogy a rendőrséggel és más releváns intézményekkel közösen állítsa össze mindazoknak a szervezeteknek a listáját, amelyek az itt élő nemzetek között feszültséget, gyűlöletet kívánnak szítani. Hozzáfűzte, egy képviselői csoport kezdeményezi annak a törvénynek a meghozatalát, amellyel büntetni fogják a szélsőséges szervezeteket, s minden olyan szimbólum használatát is, amely népszerűsíti az ilyen káros eszméket, beleértve a hágai törvényszék által vádolt személyeket népszerűsítő pólókat és kitűzőket is. Kostreš újságírói kérdésre, hogy mi a véleménye a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalomról elmondta, egyetlen szélsőséges szervezet létezését sem tartja elfogadhatónak, a honvédekkel kapcsolatban pedig, hogy a történelem nem hamisítható meg, s függetlenül attól, hogy szervezetten, reguláris egységként vettek részt a honvédek a harci műveletekben, nem sorolhatók azok sorába, akik antifasiszták voltak.
Dr. Dragoslav Petrović, a Demokrata Párt frakcióvezetője beismerte, az állami és a tartományi szervek is mulasztást követtek el, mert eddig nem kezdeményeztek egy tegnapihoz hasonló záradékot, s nem tettek semmit annak érdekében, hogy megnevezzék és elítéljék mindazokat a szervezeteket, amelyek a nemzetek közötti intoleranciát kezdeményezik. Petrović elítélte a 64 vármegye ifjúsági szervezetet is és a honvédtalálkozót is, mondván, hogy Vajdaság és az egész ország érzékeny pillanatát éli, és semmiképpen sem nevezhető toleranciának az, amit e két szervezet tesz, hangsúlyozta, hogy a tegnap elfogadott záradék alapelveit a DP koalíciós partnereinek is be kell tartania.
A harmadik sajtótájékoztatót a VMSZ tartotta. Egeresi Sándor megismételte a vita folyamán kifejtett álláspontját, hogy az újnácik múlt heti rendbontását féligazságokkal próbálták kiegyenlíteni a honvédtalálkozóval. Hangsúlyozta, a honvédeknek nincs külön szervezetük, s tevékenységük politikai kérdésnek minősíthető, semmiképpen sem közbiztonságinak. Egeresi nem tagadta azt, hogy a VMSZ képviselői jelen voltak a honvédtalálkozón, s azt is elmondta, hogy a jövőben is részt fognak venni. Megemlítette még, pártja kezdeményezte azt a toleranciaprogramot, amely a Köztársasági Kisebbségügyi Titkárság keretében zajlik, s azt is, hogy a történelmi megbékélés érdekében már öt-hat évvel ezelőtt Ausztriában találkoztak a második világháború veteránjai, az oroszok és a németek. Hozzáfűzte, a VMSZ hajlandó részt venni egy olyan kerekasztal-beszélgetés megszervezésében, amely magyarázatot nyújt majd arról, hogy kik voltak a honvédek.
Az ülés a késő délutáni órákban, a szünet után folytatódott, napirenden volt még többek között az ombudsmanról szóló határozat módosítása, a tudományos kutatómunkáról szóló törvény módosítására vonatkozó tartományi javaslat, valamint a tartomány vagyonának a köztársaságtól való visszaszármaztatására vonatkozó információ.
 

VARGA Attila

 

Utolsó frissítés ( 2008. mjus 21. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8142659

Online

Jelenleg 7 vendég online