A szenttamási VMSZ lecseréltette a Szrbobránt! Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. november 12.

Magyar Szó, 2005. november 12.-13.

A szenttamási VMSZ lecseréltette a Szrbobránt!

A Vajdasági Magyar Szövetség Helyi Szervezete majd két évvel ezelőtt kezdeményezte Szenttamás magyar nevének használatát és feltüntetését a különböző intézményeken, valamint helységnévtáblákon. Branko Gajin polgármester ezt kezdettől fogva ellenezte, habár választási kampányának időszakában osztogatott szórólapjain és pólóin a Szenttamás elnevezést használta, hiszen kellettek neki a magyar szavazatok.
Megcáfolva a magyar elnevezést és helyesírást, a polgármester illetéktelenül, olyan helységnévtáblát helyeztetett el, amelyen magyar betűkkel íratta ki a Szrbobrán elnevezést. A Szenttamás magyar elnevezése körüli politikai botrány a jogerős bírósági ítélet és a szerb és magyar nyelvű helységnévtábla elhelyezése után sem ért véget.
A szenttamási polgármester tovább folytatja elvtelen, törvényellenes, a tényeket elferdítő, az egész vajdasági, külön a szenttamási magyar közösséget sértő politikai mesterkedéseit, nem riadva vissza az olyan minősítésektől sem, amelyek a nemzeti türelmetlenség szítását serkentik. Ezek közé tartozik a polgármester azon véleménye, hogy a többségi szerb népet a Szenttamás elnevezés 1848-ra és 1941-re emlékezteti. Számára nem létezik a település több mint 600 éves történelme, amely bizonyítja, hogy a Szenttamás név nem fasiszta elnevezése a helységnek, ahogyan a polgármester állítja, hanem hagyományos, történelmi megnevezése.
A helyzet elpolitizálását célozza meg az elhelyezett kétnyelvű helységnévtáblán a cirill betűs elnevezés áthúzása és a szerb népet sértő, a nemzeti türelmetlenség szítását célzó, a táblára írt „1942 január” tartalmú szöveg. Ezt a tettet a leghatározottabban elítéljük és követeljük a tettes felderítését és megbüntetését.
A szenttamási alpolgármester nyilatkozatát, hogy a tartományi kisebbségügyi titkárságnak nem kellett volna elrendelni és felállítani a kétnyelvű táblákat a községi hatóság megkérdezése nélkül, meghunyászkodó, megalkuvó magatartásnak tartjuk. Az egyes szerb újságokban megjelent hírrel ellentétben közöljük, hogy Fenyvesi István nem VMSZ-es alpolgármester és soha nem is volt a VMSZ tagja.
A VMSZ dél-bácskai és szeremségi körzeti szervezete teljes egészében támogatja a szenttamási VMSZ elvszerű álláspontjait, valamint azon követelését, hogy az összes és közintézményen, bíróságon és nem utolsó sorban a községi pecséten Szrbobrán helyett, Szenttamás felirat kerüljön.
Környezetünkben kiállunk a magyar közösség jogainak megvalósításáért, hogy a többségi néppel együtt otthon érezzük magunkat szülőföldünkön és közösen küzdjünk országunkban az európai értékrend megvalósításáért.
A VMSZ dél-bácskai és szerémségi körzeti szervezete

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8950938

Online