Újratárgyalással az igazságért Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. november 10.

Újratárgyalással az igazságért

Mielőbb át kell adni a kérelmet a rendkívüli jogorvoslásra – Kasza József az elítélt fiatalemberek szüleivel beszélgetett Temerinben

A VMSZ megkísérel mindent megtenni, jogi támogatást megadni, miután a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság másodfokon jogerőssé nyilvánította az újvidéki Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletét az öt temerini fiatalember ügyében, hogy a rendkívüli jogorvoslási folyamodvány napokban esedékes átadása után sor kerülhessen a per újratárgyalására, a vád átminősítésére – mondta Temerinben Kasza József, a VMSZ elnöke a szülőkkel folytatott kimerítő; a tényekről, az újabb fejleményekről való beszélgetése során. Ismételten hangsúlyozta: magát a tettet elítéli, de az igazságos ítélet meghozatala érdekében meg kell állapítani a valós tényeket, vagyis, hogy mi történt valójában Temerinben tavaly június 26-ára virradóra a piactéren? A VMSZ-irodában megtartott beszélgetésen jelen volt még Miavecz Béla mgr., a dél-bácskai körzet elnöke és Döme Csaba tanácstag is. A beszélgetésen elhangzott az is, ha a hazai jogrend továbbra sem méltányolja az igazságügyi szervek eddigi munkájára tett észrevételeiket és kifogásaikat, a VMSZ támogatni fogja, hogy a fiúk és szüleik a strasbourgi Nemzetközi Bírósághoz forduljanak jogorvoslásért.

Mint már többször írtunk róla, az öt fiatalembernek „gyilkossági kísérlet miatt kell bűnhődnie, mert Zoran Petrović (38) büntetett előéletű drogüzért több órán át bántalmazták.” A jogerős ítélet alapján ifj. Máriás István (22) 15, Illés Zsolt (26) 13, Szakál Zoltán (25) 11,5, Uracs József (29) 11,5, és Horváth Árpád (19) 10 évet kapott. A szülők ismételten megerősítették, hogy maguk is bűnösnek tartják fiaikat (ezt a fiatalok is beismerték már az első kihallgatáson), és hogy felelniük is kell azért, amit tettek, de a bizonyítható tények és nem a koholmányok, a hamis bizonyítások alapján. Máriás Ilona és István, Horváth Tibor, Pászti Erzsébet (Illés Zsolt nagynénje) és Uracs Jozefina, a beszélgetésen részt vett szülők szerint csak az eset rekonstrukciója, újratárgyalása deríthetne fényt a történtekre. Megválaszolásra kerülhetnének a nyitott kérdések, köztük az egyik legfontosabb: ha valóban életveszélyes állapotban volt a bántalmazott, miért került csak két óra múlva kórházba? Bizonyítékaik szerint a mentőautó hét óra előtt indult el a kérdéses napon, és kilenc óra körül érkezett meg Újvidékre a kórházba. Szerintük az ellentmondások számos más esetben is bizonyíthatóak. Fiaik egészségi állapota sem felel meg a valóságnak. Azon a reggelen ittasak és drog hatása alatt voltak. A vér- és vizeletminták ezt miért nem mutatják ki? Vagy Faragó Edit szemtanú helyett miért idézett be a bíróság tévesen egy másik, történetesen azonos nevű kiskorút, aki valóban nem volt jelen az esemény színhelyén… A 16 hónap alatt összegyűjtött bizonyítékok, valamint a bírósági papírok másolatát a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság jogerőssé nyilvánított döntésével együtt a szülők átadták Kasza Józsefnek is. Kérdésükre, hogy Vojislav Koštunica szerbiai kormányfő hogyan reagált panaszaikra a minapi beszélgetések során, Kasza megjegyezte: „Vállvonogatva, egyelőre.” A korábbi esetekkel párhuzamot vonva, Koštunica tudomására hozta azt is, hogy megtörtént gyilkosságokért többnyire három, négy, öt év büntetéseket rónak ki a bíróságok. Feltéve a kérdést is, hogy minek alapján ítélték el például a temerini fiúkat 10-15 évre? Megítélése szerint a fiatalemberek hivatalból kiutalt védőügyvédei nem végezték megfelelően munkájukat, nem reagáltak időben az eljárás folyamán. Mint mondta, az esetről tájékoztatta Boris Tadić köztársasági elnököt is, bár hozzá csak akkor kerül a temerini fiúk esete, ha Szerbia Legfelsőbb Bírósága elutasítja a rendkívüli jogorvoslatért benyújtott folyamodványt. Viszont Koštunica kormányfőnek más lehetőségei is vannak; számon kérheti az igazságügyi minisztériumtól és az igazságügyi minisztertől például az eljárás eddigi menetét, pontosabban, hogy történt-e mulasztás a bizonyítási eljárás folyamán?

A VMSZ támogatni fogja a szülőket és fiaikat, hogy a rendkívüli jogorvoslási kérelmet a határidő (november 17.) előtti átadják a Szerbiai Legfelsőbb Bíróságon. A szülőknek is el kell dönteniük egy-két nap alatt, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel. Kérdésünkre válaszolva mondták, hogy a többség akarata meghatározó lesz. Jelenleg csak ifj. Máriás Istvánnak van külön, a szülők által fogadott ügyvédje. Ha az lesz az általános álláspont, hogy egy ügyvéd vállalja mind az öt fiatal ügyét, akkor a Máriás szülők is csatlakoznak. (S. T. G., Magyar Szó, 2005. november 10., 1. és 4. o., Árgus)

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8142566

Online

Jelenleg 7 vendég online