Az Európai Bizottság szerint határozottabb és jobban idõzített hatósági fellépés kell a vajdasági in Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. november 10.

Az Európai Bizottság szerint határozottabb és jobban időzített hatósági fellépés kell a vajdasági incidensek ügyében

Határozottabb és jobban időzett hatósági fellépést tart szükségesnek az Európai Bizottság a vajdasági incidensek ügyében, de a Szerbia-Montenegróról készített friss országértékelésében az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete azt is jelezte, hogy csak szórványos kilengésekről van szó, amelyek semmiképp sem szándékos politika következményei.

            Olli Rehn bővítési biztos hozta nyilvánosságra az értékelést, amelyet a bizottság immár rendszeresen elkészít azon országokról, amelyek részt vesznek az uniós integráció folyamatának adott szakaszaiban, Belgrád esetében a stabilizációs társulási folyamatban.

            A terjedelmes – alapvetően pozitív hangú – jelentés foglalkozott a kisebbségi jogok és a kisebbségvédelem kérdéseivel is, és ennek keretében megemlítette, hogy szórványos incidensekről érkeztek beszámolók – Szerbia más részei mellett – a Vajdaságból, és ezek kisebbséghez tartozókat, főleg magyar nemzetiségűeket érintettek. Nem szándékos politika eredményeként elkövetett kilengésekről van szó, de a hatóságok részéről határozottabb és jobban időzített fellépés szükséges - áll a szövegben.

            A brüsszeli bizottság méltatta, hogy tavaly ősszel, a vajdasági incidensek után felállt a nemzeti kisebbségek ügyeivel – a szerb miniszterelnök elnökletével – foglalkozó tanács. Elismerte, hogy a tanács már lépéseket kezdeményezett a januári európai parlamenti (EP) tényfeltárást követően készített EP-ajánlások alapján. Ezek egyebek között az oktatást, illetve a bírói és jogalkalmazási területet érintik, bár az utóbbi kettőt a jelentés szóhasználata szerint eddig korlátozott eredménnyel.

            A bizottság úgy vélte azonban, hogy a tanács működésével kapcsolatban nagyobb átláthatóságra és az érintett feleket, illetve a nagyközönséget érintő rendszeres információcserére lenne szükség.

Az Európai Parlament tavaly szeptember óta már két határozatot fogadott el a vajdasági incidensek ügyében, s nemrég nagyszabású meghallgatást is tartottak Brüsszelben az érintettek képviselőinek részvételével. A többi uniós szervnek – köztük az Európai Bizottságnak – azonban EP-képviselői vélemények szerint nagyobb figyelmet kellene szentelniük a vajdasági eseményeknek. Az EU-tagországokat képviselő külügyi tanács utoljára tavaly foglalkozott az incidensek témájával.(Veres Béla, az MTI brüsszeli tudósítója, HTMH, REGGELI SAJTÓFIGYELŐ, 2005. november 10. Határozottabb fellépést a vajdasági incidensek ügyében, Magyar Szó, 205. november 10., 1. o., Árgus)

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8113523

Online

Jelenleg 8 vendég online