Becsey Zsolt felkereste a temerini elítéltek hozzátartozóit, és összefogásra szólított Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. november 04.

Becsey Zsolt felkereste a temerini elítéltek hozzátartozóit, és összefogásra szólított

A vajdasági magyarság, kiváltképpen a jogásztársadalom szolidaritására és segítségére, a jogi ügy továbbvitelére buzdított csütörtökön Becsey Zsolt, a Fidesz-MPSZ európai parlamenti (EP) képviselője, amikor felkereste a vajdasági Temerinben annak az öt magyar fiatalnak a szüleit, akiket egy újvidéki szerb férfi súlyos bántalmazása és megalázása miatt gyilkossági kísérlet címén összesen 61 év börtönbüntetésre ítéltek el jogerősen.

            Becsey az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy Rasim Ljajić szerbia-montenegrói emberi jogi és kisebbségügyi miniszter az EP szeptember végi meghallgatásán arra buzdította a képviselőket, hogy ne légből kapott hírek, hanem személyes meggyőződés alapján ítéljék meg a vajdasági helyzetet. Becsey ezért élt a lehetőséggel, és egyetértésben Doris Packkal, az EP délszláv vegyes bizottságának elnökével felkereste a temerini elítéltek szüleit.

            A bűntény tavaly (2004 – a szerk. megj.) június végén történt. A 37 éves áldozatra, az újvidéki Zoran Petrovicra a temerini piacterén találtak rá, anyaszült meztelen volt, fejére zsákot húztak, levizelték, végbelébe botot szúrtak. Az áldozat életveszélyes sérüléseket szenvedett. A szerbiai legfelsőbb bíróság októberben helybenhagyta az öt magyar tettesre kiszabott, összesen 61 év börtönbüntetést. A vajdasági magyar közvélemény hatalmas felháborodással fogadta a szigorú ítéletet.

            Becsey Zsolt szolidaritásáról biztosította az elítéltek szüleit. Arra biztatta őket, hogy menjenek tovább a jogi úton, de először merítsék ki a Szerbiában kínálkozó lehetőségeket: a legfelsőbb bíróságnál éljenek felülvizsgálati kérelemmel, majd kegyelmi kérelemmel forduljanak Boris Tadić szerb elnökhöz, kudarc esetén pedig ezután keressék meg a strasbourgi emberi jogi bíróságot.

            A szülők elpanaszolták, hogy a további jogi eljárásra nincs anyagi fedezetük, a magyar EP-képviselő ezért segítségre szólította a vajdasági magyarokat, kiváltképpen a jogásztársadalmat. Megemlítette, hogy esetleg a strasbourgi szakaszban szüksége lenne olyan jogi szakértőkre is, akik járatosak az ottani ügyekben.

            A vajdasági szülők elpanaszolták, hogy a legfelsőbb bíróság egyáltalán nem vizsgálta meg az ügyet, az elsőfokú szakaszban pedig a nyomozás felületes volt, messze nem volt összhangban a vád súlyosságával, ami Becsey szerint felveti a jogállamiság érvényesülésének a kérdését. A szülők rávilágítottak arra, hogy bűncselekmény idején mintegy 40-50 fős sokaság volt a temerini piactéren, vagyis lettek volna a bíróság elé idézhető tanúk. A sértett személy kábítószer-kereskedő volt, de ez ugyancsak teljes egészében kimaradt a rendőrségi feljelentésből és a periratokból, jóllehet a szülők ezt kimondottan szorgalmazták.

            „Az összehasonlítások alapján számunkra teljesen nyilvánvalóvá vált az ítélet etnikai jellege. Amennyiben etnikai alapú ügyről van szó, akkor ez a magyar közösség szolidaritásának is a kérdése” – szögezte le Becsey Zsolt, aki tájékoztatni kívánja az EP délszláv bizottságát az ügy hátteréről, de arról is, hogy az elítélteket bántalmazták a börtönben, és nem engedélyezték nekik, hogy anyanyelvükön beszéljenek az őket meglátogató szülőkkel. (Petky József, az MTI belgrádi tudósítója, HTMH, REGGELI SAJTÓFIGYELŐ, 2005. november 4., Árgus)

Jogi segítségre van szükség

Becsey Zsolt az Európai Parlament képviselője Temerinben találkozott az elítélt fiúk szüleivel

„Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk!” így köszöntötte tegnap délután Temerinben a szülői házban az elítélt fiú, Horváth Árpád nagyapja, Horváth János Becsey Zsoltot, az Európai Parlament képviselőjét, a vajdasági incidenseket vizsgáló, Doris Pack vezette tényfeltáró és ténymegállapító bizottság tagját. A szülők ezt követően átadták neki az eddigi eljárás során összegyűjtött hivatalos dokumentáció másolatát, a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság másod fokon megerősítette immár jogerős ítéletével együtt. Mélyen együttérezve a fiúkkal, a szülőkkel és hozzátartozókkal, Becsey képviselő elmondta, hogy a médiumokban megjelent információk alapján tájékoztatta Pack asszonyt is a legújabb, számára megdöbbentő és lesújtó fejleményekről. Doris Pack úgyszintén felfoghatatlannak tartja a belgrádi hivatalos szervek viszonyulását annál is inkább, mivel az eset kapcsán maga is az igazságos jogorvoslást szorgalmazta az illetékeseknek, köztük Vojislav Koštunica kormányfőnek és az igazságügyi miniszternek küldött levelében. A reménytkeltő visszajelzések a fellebbezés pozitív elbírálására engedtek következtetni.

A Szerbiai Legfelsőbb Bíróság, mint írtunk róla, másodfokon megerősítette az újvidéki Kerületi Bíróság első fokú ítéletét. A vád szerint, az öt fiatalembernek „gyilkossági kísérlet miatt kell bűnhődnie, mert Zoran Petrović (38) büntetett előéletű, drogűzért tavaly június 26-ára virradóra több órán át bántalmazták”. Az ítélet alapján ifj. Máriás István (22) 15, Illés Zsolt (26) 13, Szakáll Zoltán (25) 11,5, Uracs József (29) 11,5 és Horváth Árpád (19) 10 évet kapott. A drákói, első fokon április 11-én kihirdetett akkor még nem jogerős ítélet óriási döbbenetet váltott ki mind Vajdaságban, mind a világban. Hasonló verekedésért még egyetlen esetben sem róttak ki ilyen szigorú büntetést Vajdaságban. A szülők részletesen tájékoztatták Becsey Zsoltot mindarról, amit az elmúlt 15 hónapban sikerült megtudniuk, a még mindig számos kételyt, nyitott kérdést kiváltó, fölöttébb zavaros ügyről. Hiszen ebben az esetben valójában nemcsak a fiaikról, nem öt bűnrészesről van szó, hanem legalább hatról, a bántalmazott Zoran Petrovićot is beleértve. De az elbeszélésekből, a szemtanúk szerint valójában sokkal többen lehettek, hogy mi alapján tartóztatta le a rendőrség a verekedés után néhány órára éppen ezt az öt fiút, máig nem lehet bizonyosan tudni. A bírósági eljárás után sem derült erre egyértelműen fény. A szülők kitartanak korábbi kérelmük mellett, és a harmadfokon való fellebbezésükben, a rendkívüli jogorvoslásban többek között a vád átminősítését, a per újratárgyalását kérik.

Az újabban jelentkező problémáikról is szóltak a szülők. A jogerőssé vált ítélet után megszűnt a fiúk hivatalból elrendelt díjmentes jogvédelme. Másfelől egy folyamodvány minimális átadási költsége 37 500 dinár. Az ügyvédek csaknem 1000 eurót kérnek azért, hogy vállalják a fellebbezés megszövegezését és átadását. Becsey kérdésére, hogy megpróbáltak-e az árgus civil szervezethez fordulni, a szülők azt válaszolták, hogy ez a szervezet nem vállal Újvidéken kívüli ügyet.

Már maga a tény, hogy garázdasági ügyet, gyilkossági kísérletnek minősítettek precedens nélküli, mondta Becsey, de hozzátette, hogy nem ismeri eléggé a szerbiai igazságszolgáltatást, ezért az itteni jogászoknak, ügyvédeknek, emberi jogi civil és más szervezeteknek kell összefogniuk, szolidaritást vállalniuk az ítélet megfellebbezése előtt. Meg kell találni a módot arra is, hogy szavatolják az újabb jogi és bírósági eljárás anyagi hátterét. Anélkül, hogy ezt elpolitizálnák.

A vizsgálat folytatása során tapasztalt ellentmondásokra, az ügy politikai hátterére mutatott rá Döme Csaba, a VMSZ tanácsának tagja. Bejelentése szerint a Kasza József valószínűleg a jövő héten találkozik a szülőkkel. A beszélgetés végén a szülők tájékoztatták Becsey Zsoltot, hogy ismételten nyilvánosan megkérik azokat a szemtanúkat, akik eddig valamilyen okból nem vállalták a hivatalos tanúvallomást, jelentkezzenek nekik telefonon vagy keressék fel őket személyesen. A fiúk ügyét továbbra is a Máriás szülők: István és Ilona, valamint Horváth Tibor képviseli nyilvánosan. Elmondták azt is, hogy az elmúlt vasárnap 15 hónap után, immár a mitrovicai börtönben, közvetlenül is találkozhattak, megölelhették, megsimogathatták a börtönben a fiaikat és egy órán át beszélgethettek velük.

A harmadfokú esetleges sikertelen fellebbezés után kegyelemért folyamodhatnak a fiúk még Szerbia, majd Szerbia és Montenegró államközösségének elnökéhez. Ezt követően kerülhet a temerini fiúk ügye a strassbourgi nemzetközi bíróság elé, mondta Becsey Zsolt képviselő. (S. T. G., Magyar Szó, 2005. november 4., 5. o., Árgus)

 

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 8113195

Online

Jelenleg 8 vendég online