Magyarok célgömbben Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. jlius 27.
Vajdaság Ma, 2005. július 27.

Magyarok célgömbben

A vasárnap hajnali újvidéki magyarverés egyik áldozatának, Szabó Lászlónak az édesapja, Szabó István is megjelent a szerdai sajtóértekezleten, s beszélt a két magyar fiatalember elleni támadásról. Mint kiderült, nem négyen, hanem többen támadták meg Szabó Dénest és Szabó Lászlót, akiket a rendőrség azóta már nem egyszer kihallgatott. A kihallgatások miatt nem jöhettek el a sajtóértekezletre sem, pedig már a súlyosabb sérült is elhagyta a kórházat.
A rendőrségi kihallgatáson, amely már harmadik napja zajlik, olyan irányban is vizsgálódnak, hogy a két fiatal (akik egyébként első unokatestvérek) egymással verekedett össze. Innen erednek a súlyos sérülések. A sajtóértekezleten nyilatkozó apa felindultan szólt erről, s felháborítónak nevezte az ilyen feltételezést. Azt elismerték a szülők is, hogy az egyik fiú ittas volt, de mint hangoztatták, akkor sincs senkinek sem joga leütni valakit, mert részeg.
Szabó István cáfolta a rendőrséget, hogy fia, Szabó László azért nem emlékszik a történtekre, mert ittas volt. Nem emlékezhetett, mert a fejére mért ütésektől elvesztette az eszméletét, mondta. Annak, hogy ittak, semmi köze sincs az ügyhöz. Arra is fényt derült, hogy miért vált el a két fiatal egy rövid, időre: Szabó Dénes ugyanis átment az utca másik oldalára, Szabó Lászlónak pedig meg kellett várnia, amíg egy-két gépkocsi elmegy, részletezte Szabó István a fiúk beszámolója szerint. László kiáltott Dénesnek, hogy várja meg, Dénes pedig válaszolt. A hangos magyar szóra figyelhettek fel a támadók.
Galambos László, a VMSZ városi szervezetének a vezetője szerint Újvidéken mély gyökerei vannak a magyarellenességnek. Bizonyítják ezt a falfirkák, a temetőgyalázások, magyarverések. A városban olyan hangulat uralkodott és urakodik, amely ezeket a jelenségeket előidézi. Az a tény, hogy a városban radikális vezetés van, csak bátorítja azokat, akik türelmetlenek a másság iránt. Galambos szerint az újvidékiek, az ideköltözöttek első találkozása a mássággal a Duna parti emlékműnél történik, amikor azt olvassák, hogy 1942-ben a magyarok milyen gaztettet hajtottak végre. Hiányzik viszont az ismeret arról, hogy 1944-45-ben megtorlás történt, s a két eseményt ugyanis ugyanolyan súlyos jelzők illetik.
Galambos kiemelte, pártja követeli, hogy a rendőrség kutassa fel a tetteseket és részesüljenek valamennyien méltó büntetésben.
A VMSZ tisztségviselőinek szerdai újvidéki sajtóértekezletén elhangzott még, hogy augusztus 4-ére ismét beidézték a rendőrségre Bunyik Zoltánt, a VMSZ alenökét, tartományi oktatási és művelődési titkárt. Folytatódik tehát a szerbiai hatóságok részéről a lejáratási és ellehetetlenítési kampány a VMSZ vezetőivel szemben, hangzott el. Bunyik ellen ez már a második idézés, s ez már egy újabb eljárásra vonatkozik, amely eljárásra a rendőrség és az ügyészség kezdeményezésére kerül sor.
- Mint ismeretes az első eljárás indításakor - ez június 16-án volt - azzal terheltek, hogy megkárosítottam a vajdasági költségvetést, mert néhány iskola több pénzt kapott javítási munkálatokra, mint kellett volna, nyilatkozta Bunyik.
A második eljárás kapcsán Bunyik kijelentette, hogy az idézés újra nem említi az okot, s most, az első eljárástól eltérően, a rendőrség nem szivárogtatta ki a kihallgatás témáját. Az elmúlt hónapokban azonban az oktatási és művelődési titkárságon két téma kapcsán járt a rendőrség és beszélgetett a titkárság vezetőivel. Az egyik téma a honvédtalálkozó megszervezése volt, a másik pedig a magyar érettségizők közös ballagási ünnepségének a támogatása. Nem hivatalosan arról értesültem, mondta Bunyik, hogy a második eljárás témája ez utábbi, tehát az érettségizők ünnepségének támogatása 2004-ben. A rendőrség és az ügyészség szerint a költségvetés eszközei nem rendeltetésszerűen lettek felhasználva.
Bunyik szerint ez, ami most történik, a rendőrség és az ügyészség felhasználása nyomásgyakorlásra, lejáratásra és a munka ellehetetlenítésére.
- Annak eldöntése pedig, hogy mit célszerű támogatni, és mit nem, a demokratikusan megválasztott szervek feladata, nem pedig a rendőrségé és az ügyészségé. A tartományi titkárság és a tartományi kormány szerint törvénytelenség nem történt, hangoztatta Bunyik.
A tartományi titkár kijelentette, hogy a kampányból a médiumok is kivették a részüket közölve a radikálisok hazugságait, s nem tényszerűen tudósítottak. Az említésre sem méltó bulvárlapok mellett a Politika, a Večernje novosti és a Građanski list is. A többiek korrektül tájékoztattak. Azt is sajnálom, tette hozzá Bunyik, hogy a Szerb Radikális Párt hazugságainak a terjesztésében a Magyar Szó is részt vett. Egyetlen lap volt, amely egy az egyben leközölte a radikálisok pamfletjét anélkül, hogy a súlyosan megvádoltaknak lehetőséget adott volna a cáfolatra.
Bunyik emlékeztetett, hogy hivatalos személy ellen terjesztett rágalom hivatalból üldözendő. Mivel az ügyész nem tett lépéseket, Bunyik bejelentette, hogy magánpert indít.
Sebestyén Imre
A képen: Bunyik Zoltán
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7334687

Online