Orbán: Magyarország stabilizáló erõ a térségben Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. jlius 20.

  Orbán: Magyarország stabilizáló erő a térségben

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Washingtonban. személyesen is felhívta az amerikai elnök figyelmét a Balkánra, valamint a vajdasági magyerellenes incidensekre, miután George Bush munkareggelin látta vendégül a Fehér Házban a Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) szűkebb pártvezetői körét. A munkareggelit követő személyes konzultáció során nagyobbik ellenzéki párt vezetője arra kérte az amerikai elnököt, ne engedje kicsúszni a Balkáni térséget a világpolitika figyelmének középpontjából - tudósít a Magyar Rádió.

A megbeszélés során Orbán Viktor többek között a „Kosovó környéki eseményekre”, és a vajdasági, etnikai indíttatású incidensekre is utalt. – Nekünk, magyaroknak az az érdekünk, hogy ne feledkezzen el a világ arról, hogy rendezetlen ügyek terhelik még a térséget tőlünk délre. A szerb állam jövőjét is érinti, és érinti azon belül azt a 300 ezer magyart, akik a Vajdaságban élnek, és akiknek a sorsa meglehetősen bizonytalan. Okkal érzik magukat kiszolgáltatottnak, és okkal látják a jövőjüket bizonytalannak. Okuk van arra, hogy tartsanak a szerb radikálisoktól, és a szerb állam nem tesz meg mindent, hogy megvédje őket, amit egy államnak ilyenkor meg kell tennie az állampolgárai érdekében – mondta Orbán Viktor. Az amerikai elnök válaszában úgy fogalmazott, a Balkánra természetesen továbbra is erőteljes figyelmet fordítanak.

A pártvezetők egy szűkebb körének találkozóját követően a Fidesz elnöke zárt körben előadást tart Magyarországról és a régióról az amerikai Republikánus Párt agytrösztjének tartott American Enterprise Institute-ban.

Magyarországnak a közép-európai térségben játszott hagyományos stabilizáló szerepét hangsúlyozta Orbán Viktor a Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) pártvezetőinek értekezletén Washingtonban – írja a hirado.hu. A Fidesz elnöke a 70 konzervatív és kereszténydemokrata pártot tömörítő szervezet konferenciáján ezzel kapcsolatban utalt arra: Magyarországot időnként bizonytalan, ingatag országok veszik körül – s megemlítette Ukrajnát, Romániát és Szerbiát, ahol „még mindig sok a nyitott kérdés”, Magyarország ugyanakkor kiszámítható partner – emelte ki.

Orbán Viktor felhívta a résztvevőket, fordítsanak kellő figyelmet a balkáni térségre, „ne tekintsék Irak mögé szoruló, már lezárt ügynek”. Kiemelte, hogy még a magyarokat is érik a régióban etnikai alapú atrocitások, a vajdasági magyarok nemzetközi védelemre szorulnak. Mint a Magyar Rádiónak fogalmazott: nekünk, magyaroknak az az érdekünk, hogy ne feledkezzen el a világ arról, hogy rendezetlen ügyek terhelik még a térséget tőlünk délre. A szerb állam jövőjét is érinti, és érinti azon belül azt a 300 ezer magyart, akik a Vajdaságban élnek, és akiknek a sorsa meglehetősen bizonytalan. Okkal érzik magukat kiszolgáltatottnak, és okkal látják a jövőjüket bizonytalannak. Okuk van arra, hogy tartsanak a szerb radikálisoktól, és a szerb állam nem tesz meg mindent, hogy megvédje őket, amit egy államnak ilyenkor meg kell tennie az állampolgárai érdekében – mondta Orbán Viktor. (Orbán: Magyarország stabilizáló erő a térségben, Magyar Nemzet online,  2005. július 20. és Bizonytalan országok között, Magyar Szó, 2005. július 20., 3. o.)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7334633

Online