Kisebbségellenesség Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2008. prilis 29.

MTI, Vajdaság Ma, 2008. április 29.

Kisebbségellenesség

Európa Tanács: még mindig nem kezelik egyenlőként a kisebbségeket Szerbiában

 Szerbiában még mindig létezik az etnikai vagy vallási kisebbségek elleni hangulatkeltés jelensége, ezt a légkört egyebek között politikusok és sajtószervek táplálják - állapította meg egy kedden nyilvánosságra hozott jelentésében az Európa Tanács rasszizmusellenes testülete (ECRI).
A strasbourgi dokumentum foglalkozik a Vajdaság helyzetével is, emlékeztetve arra, hogy bár az elmúlt években a helyzet csillapodott, 2003 és 2005 között néhány súlyosabb, nemzetiségi alapú incidensről számoltak be. Arra is kitér, hogy az atrocitások nagyobb része olyan fiatalokhoz kötődik, akik az egykori Jugoszlávia más részeiből érkeztek a jelentős részben magyarok lakta tartományba a múlt évtized elejétől. Egyes szervezetek száz körülire teszik az ilyen incidensek számát 2003-2004-ben az ECRI szerint, amely arra is emlékeztet, hogy sok beszámoló nem elégséges rendőrségi, illetve hatósági válaszra is felhívja a figyelmet.
A jelentés arra sürgeti a szerb vezetést, hogy továbbra is szenteljen kiemelt figyelmet rasszista alapú vétségeknek a térségben, továbbá folytasson le olyan információs kampányt, amellyel segíteni tudja, hogy a különböző csoportok jobban megismerjék és megértsék egymást.
Üdvözölte a jelentés a tartományi emberi jogi biztos (ombudsman) kinevezését, illetve azt, hogy a biztos jelentése szerint az anyanyelvhasználat lehetőségét a médiában és a közügyekben általában tiszteletben tartják. Az anyanyelvi oktatást, illetve a foglalkoztatást illetően viszont az ECRI még további erőfeszítéseket tart szükségesnek, és sürgeti azt is, hogy a helyi közigazgatásban a kisebbségek arányosabb képviseletet kapjanak, az ombudsman illetékességét pedig tegyék teljessé.
Jóllehet az incidensek száma 2004 után csökkent, az ombudsman aggodalma szerint az erőszak visszatérhet, ha a szerb politikai színtéren zavarok következnek be - figyelmeztet a jelentés. A http://www.coe.int/t/e/human_rights/ecri/1-ecri/2-country-by-country_approach/serbia/Serbia_CBC_3_Appendix.asp#TopOfPage internetcímen teljes egészében olvasható jelentés a Vajdaságnál nagyobb teret szentel a romák és az albánok helyzetének, aggasztónak nevezve az előbbiekét különösen az ország belső részén és a Vajdaságban, az utóbbiakét pedig délen. Az antiszemitizmus is jelen van Szerbiában a zsinagógák és zsidó temetők meggyalázásának, illetve az ilyen jellegű könyvek viszonylag jelentős méretű terjesztésének tanúsága szerint - derül ki a dokumentumból.
A 47 tagországú Európa Tanács a védelmi ügyek kivételével az európai együttműködés minden jelentős kérdésével foglalkozó nemzetközi szervezet. Fő célkitűzései a pluralista demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok védelme, az európai kulturális identitás kialakulásának támogatása és fejlesztése, a társadalmi problémák kezelése.
Az európai fajgyűlölet- és intolerancia-ellenes ET-bizottság (ECRI) a nevében jelzett jelenségeket, illetve az ahhoz kapcsolódó problémákat figyeli a tagországokban, és azok megoldására tesz javaslatokat. 2002-ben hozott döntésükkel az ET-tagállamok független emberi jogi megfigyelő testületként erősítették meg a bizottság szerepkörét. 2003-ban a testület Magyarországról is készített önálló jelentést.
                                                          Veres Béla (MTI, Vajdaság Ma, 2008. április 29.)
Utolsó frissítés ( 2008. mjus 06. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 11191314

Online