Az EU-elnökség figyelemmel kíséri a vajdasági eseményeket Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. jlius 13.

Magyar Szó, 2005. július 13.

Az EU-elnökség figyelemmel kíséri a vajdasági eseményeket

A vajdasági események folyamatosan napirenden vannak az Európai Unió (EU) tanácsában, az unió elnöksége figyelemmel kíséri az ügyet - ígérte meg Jack Straw brit külügyminiszter az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságának tegnapi brüsszeli ülésén, a brit elnökség külpolitikai terveit ismertetve.
Az MSZP európai parlamenti delegációjának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Straw ezt Tabajdi Csaba EP-képviselőnek, a magyar szocialista EP-delegáció vezetőjének arra a kérdésére válaszolva jelentette ki, hogy milyen lépéseket kíván tenni az EU-elnökség a vajdasági kisebbségek ellen elkövetett etnikai alapú erőszakos cselekmények megelőzése érdekében.
A brit külügyminisztert a Balkán jövőjéről és a vajdasági helyzetről a bizottsági ülésen Tabajdi Csaba kérdezte. Jack Straw válaszában elmondta, hogy az Európai Uniónak fokozott figyelemmel kell kísérni és kiemelten kell támogatni a Balkán stabilitásának megőrzését, a demokratizálódási folyamat továbbvitelét. Kijelentette, hogy a Nyugat-Balkán új fejezetet nyithat történelmében.
Az EU-tagság lehetőség, amely mágnesként vonzza a Nyugat-Balkán országait a stabilitás és demokrácia útjára - tette hozzá Straw a közlemény szerint.
Tabajdi Csaba szerint egyedül az európai integráció jelenthet megoldást az etnikai konfliktusokra a Nyugat-Balkánon. A magyar képviselő hangsúlyozta, hogy a vajdasági események folyamatos monitoringja és Szerbia európai perspektívája együttesen erős kényszerítő erő Szerbia együttműködésére - fűzte hozzá a közlemény. (MTI)
Utolsó frissítés ( 2008. mjus 08. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7334563

Online