A vajdasági parlamenti elnök elutasítja a brit képviselõk kezdeményezését Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. jlius 07.

 HTMH, REGGELI SAJTÓFIGYELŐ, 2005. július 7.

A vajdasági parlamenti elnök elutasítja a brit képviselők kezdeményezését

Mereven elutasítja a vajdasági parlament elnöke, Bojan Kostreš a brit parlamenti képviselők ötletét, hogy békeerők őrködjenek a nemzetek békéje felett a tartományban.

            Kostreš közli a Dnevnik című újvidéki napilapban megjelent interjújában, hogy a tartományban a nemzetek közötti viszony nem olyan riasztó, hogy gondolkodni kelljen ilyesmiről.

            A belgrádi média szerint a brit parlament külügyi bizottsága javasolta Tony Blair kormányának, hogy London támogassa azokat a szerbiai nem kormányzati szervezeteket, amelyek az etnikai alapú feszültségek csökkentésének szentelik tevékenységüket, és szükség esetén vegye fontolóra békeerők állomásoztatásának lehetőségét a többségében albánok lakta dél-szerbiai térségben és a Vajdaságban.

            „Megértem az aggodalmukat az etnikumok közötti viszonyokkal kapcsolatosan Szerbiában és a Vajdaságban, de sehogyan sem tudom elfogadni az ilyen megfontolásokat. A nemzetek közötti viszony helyzete a Vajdaságban nem olyan, hogy szükség lenne a tartományban valamiféle békeerőre” – mondja Kostreš, megjegyezve, hogy ő is csak a sajtóból értesült a kezdeményezésről.

            A Dnevnik szerint Kostrešhez hasonlóan gondolkodik Jack Straw brit külügyminiszter, aki szerint a kormány nem fontolgat ilyesmit, de továbbra is nyomás gyakorol a szerb kormányra azért, hogy figyeljen oda Dél-Szerbiára, a Vajdaságra és más soknemzetiségű körzetekre.

            A tavalyi vajdasági incidenseket több ízben vizsgálták nemzetközi szervezetek, de Kostres rámutat arra, hogy egyetlen jelentés sem tartotta szükségesnek drasztikus lépések megtételét. A parlamenti elnök szeretné remélni, hogy a brit képviselőket az indította a kezdeményezése, hogy aggódnak, nehogy esetlege ismét nagyobb mértékben fokozódjanak az etnikai feszültségek, amelyekben a közelmúltban bővelkedett a térség.

„Európának keserű tapasztalatai vannak a balkáni összetűzésekről, és ebből kifolyólag az európai parlamentek – a brit is – többé nem várják meg az incidensek megtörténtét, megkísérelnek elébe menni a dolgoknak, és megelőzésszerűen tevékenykednek. Ilyen értelemben különféle intézkedésekre tesznek javaslatot, nehogy figyelmen kívül maradjanak a feszültségek, és hogy csökkentsék is őket” – mondta Bojan Kostreš. (HTMH, REGGELI SAJTÓFIGYELŐ, 2005. július 7., Árgus)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7376967

Online