Volt-e gyûlöletszítás Lukácsfalván? Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2003. november 07.
Magyar Szó
2003. november 7.

Volt-e gyűlöletszítás Lukácsfalván?

A nagybecskereki képviselő-testület tényfeltáró bizottságának jelentése erre nem ad egyértelmű választ

A lukácsfalvi templom

Hogy a tényfeltáró bizottságok munkája nyomán ritkán kerül a napvilágra az igazság, azt a nagybecskereki képviselő-testület által alakított testület jelentése is bizonyítja. A bizottságnak a Lukácsfalván történt állítólagos szerbellenességet kellett volna megerősítenie vagy megcáfolnia. A kétoldalas dokumentumból azonban egyik sem látszik bizonyítottnak. Csak azt a következtetést lehet levonni, hogy a bizottság támogatja a falugyűlés összehívását, és arra kötelezi Balanyi Ferenc tanácsnokot, hogy "a saját és más nemzetek jogai érdekében kifejtett ténykedésében köteles tartania magát a törvényben megszabott rendelkezésekhez". A bizottság arra a megállapításra jutott, hogy az üres házak felvásárlásának a lehetőségéről szó volt a tanács ülésén, de a meghallgatottak ezt eltérő módon tolmácsolták. Erre szokták mondani, hogy: "nesze semmi, fogd meg jól!" Hogy ezzel a jelentéssel elégedettek lesznek-e majd a tanácsnokok (és persze az érintettek), az majd a képviselő-testület mai ülésén derül ki. A Nagybecskerektől 14 km-re fekvő Lukácsfalva a vidék egyik legrégibb települése. 1785-ben érkeztek ide a falu első lakosai. Jelenleg hatszáznál is kevesebb, zömében idős ember él itt. A magyarok többségben vannak, de szembetűnő, hogy az 1991-es népszámláláshoz képest a 79 százalékról 67 százalékra csökkent a számuk. A nem magyar nemzetiségűeket pedig elsősorban az olcsó ingatlan vonzotta ide. Jelenleg is a mintegy 200 ház egyharmada üresen áll.
Olyan állítások keltek szárnyra, hogy "a helyi közösség tanácsa, valamint a tanácsnokuk tetteikkel nemzeti gyűlöletet szítanak, célszerűtlenül használják a helyi közösség pénzét, a műveleteket tanács határozata nélkül végzik, melynek egyébként nincs kvóruma". A fenti állítást Adam Bugar tanácsnok, a Vajdasági Reformerők nagybecskereki bizottságának alelnöke tárta a közvélemény elé. Bugar szerint Boszilykó István tanácselnök és Balanyi Ferenc tanácsnok "nyilvánosan követelték, hogy a tanács vásárolja fel a falu üres házait, és kizárólag magyaroknak adják ki, mert a szerbek nemkívánatosak".
Az újságban megjelent cikket lobogtatva ment a szószékhez a nagybecskereki képviselő-testület legutóbbi ülésén Milorad Krstin, a SZRP tanácsnoka, követelve a tényfeltáró bizottság megalakítását. A rendkívüli napirendi pont beiktatása viszonylag szűk szavazattöbbséggel történt, de a bizottság megalakítása már meggyőzőbb volt.
A lukácsfalvi helyi közösség tanácsa cáfolta, hogy Adam Bugar bármikor is részt vett volna tanácsának ülésén, állításait pedig pontatlannak és rosszindulatúnak ítélte. Megszólaltattuk az eset közvetlen szereplőit és a lukácsfalvaikat. Ez utóbbiak egy része úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása az ügyről, néhányan pedig csak nemhivatalos formában és nevük elhallgatásával mondták el, hogy nem az ideköltözött szerbek jogai vannak veszélyeztetve. Szerintük a jövevények viselkedése miatt inkább az őshonos lakosságnak van oka nyugtalanságra.

K. I.

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 9385400

Online