"Legnagyobb bûne, hogy magyar" Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. jlius 04.

HTMH, REGGELI SAJTÓFIGYELŐ, 2005. július 4.

"Legnagyobb bűne, hogy magyar"

Újból meghosszabbították Szabadka volt jegyzőjének előzetes letartóztatását a szerb hatóságok. A 44 éves Ágoston Gabriellát súlyos betegen ápolják a börtönkórházban, férje pedig nemzetközi segítséget kér. Mint ismeretes, az utóbbi hónapokban felerősödtek a vajdasági magyar vezetők elleni támadások.

Harmadik hónapja várja haza két lánya és férje Ágoston Gabriellát, Szabadka volt jegyzőjét. A 44 éves asszony ellen folytatott büntetőeljárás annak a hadjáratnak a része, amelyet szerb hatóságok magyar kisebbségi vezetők ellen folytatnak. Ágoston Gabriella ráadásul súlyos beteg, a kezeléséhez szükséges gyógyszereket férje viszi a belgrádi börtönkórházba. A napokban második alkalommal is 30 nappal meghosszabbította a bíróság az előzetes letartóztatást. Férje szerint a felesége legnagyobb bűne, hogy magyar.

„Kasza úrnak az oldalán – aki akkor elnök, községi elnök volt – ő volt a községi titkár – dolgozott; aztán talán még annyit hozzátennék, hogy mostanában a magyarverések alkalmával ő fel lett kérve, mivel ügyvéd, hogy védje ezeket a gyerekeket és gondolom ez is kihatással volt a bűneire, tehát most ezért vezekel” – nyilatkozta Ágoston.

A bebörtönzött asszony 13 és 14 éves lánya most táborban van, szobájukban fotók és versek emlékeztetnek távol lévő édesanyjukra. Az egykori szabadkai jegyzőt egy már többször vizsgált és lezárt, nyolc évvel ezelőtti ingatlanügy kapcsán tartják fogva, ahol összesen alig több mint 5 millió forintos kárt állapítottak meg. A férj most nemzetközi fórumokhoz fordult, ennek eredményeként az Emberi Jogok Európai Bíróságának egyik szerve már felvette vele a kapcsolatot. (HTMH, REGGELI SAJTÓFIGYELŐ, 2005. július 4., Árgus)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7335206

Online