Mit ér az EP figyelme a Vajdaságban? Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. jnius 30.

2005. június 30.

Mit ér az EP figyelme a Vajdaságban?     

A vajdasági erőszakos cselekményeknek csak egy része tekinthető etnikai indíttatásúnak, és ez is elég nehezen bizonyítható – mondta Doris Pack, az Európai Parlament (EP) délkelet-európai delegációjának elnöke, miután az általa vezetett testület tegnap Brüsszelben egyetlen napirendi pontként tárgyalta a magyar kisebbség zaklatását.

Az ülésre meghívták Pavle Jevremovićot, Szerbia és Montenegró EU-nagykövetét is. A német kereszténydemokrata politikus ugyanakkor hozzátette: „Nem szeretem az olyan véletleneket, amelyeknek mindig a kisebbségek az áldozatai.”

A delegáció két magyar tagja, Becsey Zsolt (Fidesz) és Hegyi Gyula (MSZP) ezúttal is felhívta a figyelmet a szerb kisebbségpolitika hiányosságaira, a vajdasági magyarok hátrányos megkülönböztetésére. Külön szóltak arról, hogy a mai napig nem teljesült Borisz Tadics szerb elnök ígérete, amely szerint gyorsan megnyitnák a kisebbségi nyelvű szabadkai tanárképző főiskolát. Hegyi emlékeztetett: a szerb rendőrségen belül sem indult meg a magyar nemzetiségű állomány toborzása, amit szintén megígértek. A magyar felszólalókhoz Bernd Posselt bajor keresztényszocialista EP-képviselő csatlakozott, aki minapi, szabadkai és temerini tapasztalatairól beszélt.

Tabajdi Csaba (MSZP) kezdeményezésére – akit külön meghallgattak - felvetődött a korrupcióval vádolt Kasza József VMSZ-vezető ügye is. – A cél nyilvánvalóan az, hogy megroppantsák az egyetlen jelentős politikai tényezőt, a Vajdasági Magyar Szövetséget, amely következetesen fellép a vajdasági autonómia védelmében - állítja Tabajdi. Lapunknak nyilatkozva Becsey Zsolt azt mondta: a magyar ügy brüsszeli napirenden tartásával végső soron azt lehetne elérni, hogy ne csak az EP, hanem az Európai Bizottság és a tagállamok tanácsa is önálló dossziéként emelje a vajdasági problémát a Belgráddal szemben megfogalmazott politikai követelmények közé. Hegyi hangsúlyozta: „A szerb helyzet figyelemmel kísérése végeredményben segíti a szerbiai demokratikus kibontakozást. (Szőcs László, Népszabadság, 2005. június 30. Forrás: HTMH, REGGELI SAJTÓFIGYLŐ, 2005. június  30., Árgus)

Utolsó frissítés ( 2008. mjus 03. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7334945

Online