Az etnikai konfliktusok okát Szerbiában kell keresni Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. jnius 28.

Vajdaság Ma, 2005. június 28.

Magyarellenes fellépések:

Mit tehet Magyarország?

Az etnikai konfliktusok okát Szerbiában kell keresni

Vajdaságban most már a helyi rendőrség is elismerte, hogy a magyarok elleni bántalmazások etnikai indíttatásúak, az ügyek kivizsgálása mégis nehézkesen halad. Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára a kormány várható intézkedéseiről beszélt.

Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára azzal magyarázza, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a magyarokat érő támadások a határon túl, hogy Jugoszlávia szétesése után többszázezer olyan szerb etnikumú menekült áramlott be Szerbia belső részeibe – és sokan ezek közül a vajdaságba –, akik korábban Kosovóban vagy a horvát területeken éltek, más környezetekben szocializálódtak. Teljesen idegenül mozognak abban a környezetben, ahova bekerültek; ez nagyon sok problémát okoz. Nemcsak magyarellenes fellépések voltak az elmúlt időszakban, hanem a horvát közösséget is érték bizonyos támadások, és a szerbek egymás között is sok problémával küszködnek.
Az államtitkár azonban úgy véli, hogy az elmúlt néhány napban, néhány hétben megindult folyamat az ügyek kivizsgálása, és megfelelő igazságszolgáltatási eljárás keretében a tettesek elleni eljárásban végződhet.
Bár sokan összefüggésbe hozzák a december 5-i népszavazás eredményét a magyarok elleni támadásokkal, Bársony András véleménye az, hogy a népszavazás sokkal inkább magyar belügynek tekinthető, mintsem közvetlen hatása lett volna a többségi nemzetek polgáraira, a szomszédos országokban. Nem foglalkozott vele különösebben sem a szerb, sem a román, sem a szlovák közvélemény, főleg azok után, ahogy a népszavazás végződött. Ha ilyen etnikai konfliktusok vannak, akkor ezeknek nem a magyarországi belpolitika az okozója, sokkal inkább az adott országban tapasztalható egzisztenciális és egyéb feszültség.
Tabajdi Csaba képviselőhöz hasonlóan Bársony András is lehetségesnek tartja a Szerbia számára nyújtott segítségek felfüggesztését, ha úgy látják, a szerbia-montenegrói hatóságok nem tesznek meg mindent az ilyen konfliktusok kivizsgálására, csillapítására, illetve megfelelő megbüntetésére. Ugyanez vonatkozik a nemzetközi szervezetekre is, számtalan olyan program van, amelyet anyagilag is finanszíroz az EU, vagy az ET Szerbia belső fejlesztése érdekében. Ha a szerb hatóság együttműködése megkérdőjelezhető, akkor Magyarország javaslatot tehet arra is, hogy az együttműködés egy alacsonyabb színvonalon folytatódjék mindaddig, amíg a szerb hatóságok nem tesznek eleget az elvárásoknak.
Benkei Ildikó interjúja nyomán (Kossuth Rádió / Vasárnapi újság)
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7334621

Online