Vajdasági felháborodás a péterváradi neonáci rendezvény miatt Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. jnius 26.
2005. június 26.

Vajdasági felháborodás a péterváradi neonáci rendezvény miatt   

            Felháborodással fogadta a vajdasági demokratikus közvélemény, hogy a hatóságok engedélyezték a Vér és Becsület neonáci szervezet szerbiai ágának összejövetelét Péterváradon (Petrovaradin).

            A szélsőségesen nacionalista Mozgalom a Szerb Nemzeti Létért nevű szervezet – amely tagja a Vér és Becsület nemzetközi neonáci szervezetnek - szombat este az Újvidék melletti Péterváradon ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. A rendezvény keretében egy helyi klubban fellépett néhány skinhead együttes: „Szerbia 19995-2005: a fehér fajért való küzdelem tíz éve” volt a koncert mottója.

            A szerbiai neonácik rendezvényére állítólag több délkelet-európai országból érkeztek a Vér és Becsület tagjai, s ez szemlátomást máris tiltakozó hullámot gerjeszt, de egyelőre csak a Vajdaságban. A legnagyobb regionális párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) június 26-án éles hangú közleményben követelte azoknak a hatósági tisztségviselőknek a felelősségre vonását, akik nem tiltották be a péterváradi rendezvényt.

            „A szerb kormány jóindulata a neonácik iránt még egy módja annak, ahogyan a belgrádi rezsim megkísérel békétlenséget hinteni a soknemzetiségű Vajdaságban” – olvasható a Nenad Čanak vezette LSV állásfoglalásában, amely szerint korántsem véletlen, hogy a neonácik rendezvényére éppen Péterváradon került sor.

            Az újvidéki antifasiszták egyesülete vasárnap hasonlóképpen kirohant a hatóságok – kiváltképpen a rendőrség – ellen, amiért nem tiltották be a rendezvényt. Az egyesület szerint az uralkodó szerbiai politikai elit „tágra nyitotta a kaput a társadalom fasizációja előtt” azzal, hogy megtűrte a neonáci rendezvényt. (Petky József, az MTI tudósítója, Belgrád, 2005. június 26. Forrás: HTMH, REGGELI SAJTÓFIGYELŐ, 2005. június 27., Árgus)

 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7377120

Online