Dra¹koviæ tájékoztatást kért a temerini incidensrõl Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. jnius 24.

Magyar Szó, 2005. június 24.

Drašković tájékoztatást kért a temerini incidensről

Az Államközösség külügyminisztere személyes közbelépést ígér, ha a vajdasági magyar vezetők elleni vizsgálatok etnikai indíttatásúaknak bizonyulnak – Válasz Somogyi Ferenc levelére

Polgár Viktor külügyi szóvivő közlése szerint a tárca megnyugvással vette Vuk Draškovićnak, Szerbia és Montenegró külügyminiszterének válaszát, amellyel a szerb politikus magyar kollégájának, Somogyi Ferencnek június 14-ei levelére válaszolt a Temerinben történt incidens, magyarellenes atrocitás ügyében.
Polgár Viktor közleménye szerint Vuk Drašković levelében beszámolt arról, hogy Somogyi Ferenc levelének kézhezvételét követően azonnal kapcsolatba lépett a belügyminisztérium illetékeseivel, hivatalos tájékoztatást kérve a június 14-én Temerinben történt incidensről, amelyet felvetett a magyar külügyminiszter levele.
Szerbia és Montenegró külügyminisztere szerint az újvidéki rendőrkapitányság etnikai indíttatásúnak minősítette az incidenst, és ezt Nenad Čanak, az Újvidéki Szociáldemokrata Liga vezetője is megerősítette.
A temerini verekedésről a szerb rendőrség megállapította, hogy a szerb fiatalok etnikai okok miatt kötöttek bele a magyarokba.
Vuk Drašković kitért az újvidéki magyar szervezetek vezetői elleni vizsgálatok kérdésére is, hangsúlyozva, hogy ha az üggyel kapcsolatban még a látszata is felmerül az etnikai motivációnak, személyesen lép fel az illetékes hatóságoknál.
Befejezésül a szerb politikus megjegyezte: osztja magyar partnere azon meggyőződését, hogy „országukban a kisebbségek helyzete a stabilitás és a demokratikus fejlődés tükre”.
Polgár Viktor tájékoztatása szerint a külügyminisztérium úgy ítéli meg, hogy Szerbia és Montenegró törekszik azon ígéreteknek a betartására, amelyeket a magyar miniszterelnökkel, valamint a kormány és a külügyminisztérium képviselőivel folytatott tárgyalásokon tett. (MTI)
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7334977

Online