Somogyi: ne legyen több etnikai indíttatású incidens Vajdaságban! Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2005. jnius 15.

Magyar Szó, 2005. június 15.

Somogyi: ne legyen több etnikai indíttatású incidens Vajdaságban!

A magyar külügyminiszter telefonbeszélgetése Vuk Draškovićtyal a múlt hét végi temerini incidensrőlA magyar külügyminiszter tegnap telefonon és levélben is arra kérte szerb partnerét: mindent tegyen meg annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő újabb etnikai indíttatású incidens Vajdaságban! – tájékoztatta a külügyi tárca szóvivője az MTI-t.
Somogyi Ferenc telefonbeszélgetésük során felhívta Vuk Drašković figyelmét a múlt hét végi temerini verekedésre – tudatta közleményében Polgár Viktor. A szerb rendőrség szombaton őrizetbe vette a verekedőket, és megállapította, hogy a szerb fiatalok etnikai okok miatt kötöttek bele a magyarokba.
A magyar külügyi vezető a telefonbeszélgetés során jelezte: a történtek nincsenek összhangban a belgrádi kormány által tett ígéretekkel, amelyek szerint akár hatósági fellépéssel is véget vetnek az erőszakos cselekményeknek. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt őszi eseteket követően Szerbia és Montenegró kormánya hitet tett a népcsoportok közötti béke helyreállítása mellett, és határozott lépéseket tett az elkövetők kézre kerítésére, a bűnösök felelősségre vonására. Somogyi Ferenc szerint úgy tűnt, hogy a hatósági fellépés képes gátat vetni az Európai Tanács és az Európai Parlament napirendjén is szereplő erőszakos cselekményeknek.
A telefonbeszélgetést követően Somogyi Ferenc levelet is küldött Vuk Draškovićnak, amely szerint a biztató fejlemények tükrében komoly aggodalomra ad okot a vajdasági magyarok elleni erőszak újbóli elharapódzása.
„A feszültséget tovább fokozzák a magyar közösséget érintő incidensek ellen következetesen szót emelő vajdasági magyarság vezetőivel szemben indult eljárások” – hangsúlyozta levelében Somogyi Ferenc.
Vuk Drašković telefonon ígéretet tett arra magyar partnerének: intézkedik annak érdekében, hogy a hatóságok törvényesen, gyorsan és határozottan járjanak el. Egyúttal elhatárolódott az újabb incidensektől, és a történtek miatt sajnálatát fejezte ki Somogyi Ferencnek.
A kormányszóvivő hétfőn jelentette be: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérte a magyar külügyminisztert, hogy hivatalosan tájékozódjon szerb partnerénél a temerini incidensről. Somogyi Ferenc az elmúlt héten az országgyűlésben – még a korábbi magyarellenes atrocitások kapcsán – egy azonnali kérdésre válaszolva azt mondta, a kormány nem tűri szenvtelenül a történteket, és kétoldalú keretekben, valamint nemzetközi fórumokon is mindent megtesz a vajdasági atrocitások megfékezése, megszüntetése érdekében.
„A miniszterelnök legutóbbi belgrádi látogatásakor is hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartjuk e jelenségeket, és azt Szerbia és Montenegró EU-integrációs felkészülése egyik pontjaként értelmezzük” – közölte akkor Somogyi Ferenc.
BELGRÁD.– Pandur József, Magyarország belgrádi nagykövete aggodalmát fejezte ki tegnap a Szerbia és Montenegró-i külügyminisztériumnál a Temerinben történt újabb etnikai színezetű incidens miatt.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn felkérte a külügyminisztert, hogy hivatalosan tájékozódjon szerb partnerénél a temerini incidensről. Pandur József még aznap soron kívüli találkozót kért Miomir Udovičkitől, a kétoldalú kapcsolatokért felelős külügyi helyettes államtitkártól.
A nagykövet közölte az MTI-vel, hogy a tegnapi találkozó során kifejezte aggodalmát a Temerinben történt incidens miatt, ugyanakkor azt is kifejtette, hogy a tavalyi hasonló eseményekhez képest pozitív elmozdulás az, hogy a rendőrség ezúttal gyorsan reagált, sőt tájékoztatójában említést tett arról is, hogy etnikai háttere is lehetett az incidensnek.
„Reményemet fejeztem ki, hogy a rendőrség a végére jár az incidensnek. Közöltem a helyettes államtitkárral, hogy nem lenne jó, ha folytatódna a tavalyi tendencia, mert ez nem tenne jót a kétoldalú kapcsolatoknak” – mondta Pandur, és rávilágított a találkozón arra, hogy a tavaly történt incidensek vonatkozásában nemigen volt arra példa, hogy ítélet született volna.
Pandur kérte a helyettes államtitkárt, hogy a hatóságok adjanak részletes tájékoztatást az esetről. A nagykövet szerint Udovički nem hallott a temerini verekedésről, de közölte, hogy elítél mindenfajta nemzeti színezetű incidenst, így a temerinit is, ha kiderül, hogy annak etnikai indíttatása volt. A helyettes államtitkár közölte, hogy a jogsértésről tájékoztatni fogja a szerbiai belügyminisztert, illetve a közjogi méltóságokat. Rámutatott azonban arra, hogy az incidenseket nem szabad túldimenzionálni, és ebben nagy felelősség hárul a sajtóra. (MTI)
Utolsó frissítés ( 2008. prilis 29. )
 
< Előző   Következő >

Számláló

Látogatók: 7377189

Online